vraag & antwoord

Wat zijn de meest voorkomende contaminaties?

Taal & Spelling

“Mijn leidinggevende vroeg of ik iets wilde nachecken. Dat is toch geen goed Nederlands?” Klopt! Nachecken is geen correct Nederlands. We noemen dit woord een contaminatie. Dit betekent dat het een samenvoeging is van twee werkwoorden, namelijk nakijken en checken. Je leidinggevende had dus kunnen zeggen: wil jij dit even nakijken? Of wil jij dit […]

Wat zijn de meest voorkomende contaminaties?

“Mijn leidinggevende vroeg of ik iets wilde nachecken. Dat is toch geen goed Nederlands?”

Klopt! Nachecken is geen correct Nederlands. We noemen dit woord een contaminatie. Dit betekent dat het een samenvoeging is van twee werkwoorden, namelijk nakijken en checken. Je leidinggevende had dus kunnen zeggen: wil jij dit even nakijken? Of wil jij dit even checken?

Contaminaties komen veel voor in onze taal. De meest bekende is waarschijnlijk optelefoneren. Op www.contaminaties.nl vind je er nog veel meer. En heb je zelf een leuke samenvoeging gehoord of gelezen, dan kun je hem daar melden. Een paar leuke zijn:

  • Daar kan ik geen kaas van maken.
  • Ik herkende haar niet terug.
  • Dat moet ik vandaag nog aftypen.
  • Dat acht ik niet voor mogelijk.
  • Dat is een ondergesneeuwd kindje.

Deze zinnen moeten natuurlijk zijn:

1: Daar kan ik geen chocola van maken en daar heb ik geen kaas van gegeten.
2: Ik herkende haar niet en ik kende haar niet terug.
3: Dat moet ik vandaag nog typen en dat moet ik vandaag nog afmaken.
4: Dat acht ik niet mogelijk en dat houd ik niet voor mogelijk.
5: Dat is een ondergeschoven kindje en hij is ondergesneeuwd.

Kei in taal

Ben jij een kei in taal, of wil je jezelf hierin verbeteren? Kijk dan eens bij de training Kei in taal van Judith Winterkamp.

Reageer op dit artikel