artikel

Conferentiehotel onttrekt zich aan de commodity

Vergaderen

Geven en nemen, maar vooral geven. Het is de filosofie van Kontakt der Kontinenten. Dat blijkt niet alleen uit de prachtige historische gebouwen in Soesterberg en de wereldse gastvrijheid die daar wordt geëtaleerd, maar ook uit het feit dat het conferentiehotel maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog op de agenda heeft staan. In de breedste zin.

Conferentiehotel onttrekt zich aan de commodity

– sponsored content door Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten –

De eigenheid van Kontakt der Kontinenten

Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten bestaat uit twee complexen: het voormalige Missiehuis St. Jan en het voormalige Klooster Cenakel. Gebouwen die voorheen dienst deden als onderkomen van paters, broeders en zusters, maar sinds de jaren zestig van de vorige eeuw een tweede leven zijn gegund als conferentiehotel met inmiddels drie sterren en een gouden Green Key-keurmerk. “Het zijn onze roots, onze geschiedenis die wij hier uiteraard uitdragen. Maar die vooral ook heel tastbaar is. Een congres in het missiehuis St. Jan? Het kan. Of vergaderen in de kloosterkapel? Ook die mogelijkheid bieden wij”, zegt commercieel manager Lars Beckers van Kontakt der Kontinenten, terwijl hij Management Support Magazine rondleidt.

Het is de manier waarop Kontakt der Kontinenten zich onderscheidt in de markt. De unieke gebouwen, de perfecte ligging centraal in Nederland, bosrijk op de Utrechtse Heuvelrug en op nog geen kilometer van de snelweg. “De markt voor vergaderen, trainen, congressen en evenementen is sterk concurrerend en onderdelen daarbinnen zijn in veel gevallen verworden tot een commodity. Iedere locatie heeft mooie zalen, groot en klein, met alle moderne faciliteiten en iedereen kan teambuildingsactiviteiten verzorgen en ondersteunt de booker tot in detail. Toch is dat alles bij ons net even anders georganiseerd”, verzekert Beckers.

Verdiepen in culturen

Dat eigen karakter krijgt vooral ook vorm door de wereldse knipoog van Kontakt der Kontinenten, verklaart hij. “De paters die tot 1961 woonden en werkten in de gebouwen vonden dat missie geen eenrichtingsverkeer kon zijn, maar dat die om wederkerigheid vraagt. Zij verdiepten zich in de culturen waarmee zij in contact kwamen. Dit staat nog steeds centraal in de manier waarop deze locatie is vormgegeven.” Zo hangen in ProefLokaal De Wereld portretten van wereldburgers en serveert men daar ‘met de seizoenen mee’ eigentijdse gerechten met een wereldse twist. Beckers: “Kijk hier, een fototentoonstelling die de dromen van kinderen wereldwijd weergeeft. En deze gang heet Afrika, de zalen hier zijn vernoemd naar de landen in dit continent. Togo, Tanzania; allemaal zijn ze terug te vinden.”

Het wereldse karakter sluit naadloos aan op de mvo-gedachte van het conferentiehotel. “Natuurlijk hebben wij aandacht voor het milieu, letten wij op onze CO2-uitstoot en energieverbruik, maar het gaat verder. Onze doelstelling is om onze gasten te interesseren voor mondiale vraagstukken, hen bewust te maken van hun wereldburgerschap.” Dat gebeurt uiteraard subtiel, niet belerend. Kontakt der Kontinenten schenkt bijvoorbeeld meer dan alleen water, vertelt Beckers. “Voor elke fles gekoeld en gezuiverd huiswater die tijdens een evenement, congres of vergadering wordt geserveerd schenkt Kontakt der Kontinenten een bedrag aan de Stichting FairWater. Deze stichting stuurt van dat geld waterpompen naar Afrikaanse dorpen, zodat de mensen daar zelf schoon drinkwater kunnen oppompen.”

Verrassend

Het is een filosofie die Kontakt der Kontinenten aanspreekt. Het is vooral geven, niet alleen nemen. Dat geldt ook voor de fietsen die beschikbaar worden gesteld aan de gasten. Dit zijn niet zomaar fietsen, maar verantwoorde Roetz-Bikes gemaakt door mensen van de sociale werkplaats van hergebruikte fietsonderdelen. Beckers: “Een vergadering, evenement of congres is met deze onderscheidende en wereldse aanpak verrassend veelzijdig voor veel gasten.”

www.kontaktderkontinenten.nl

Foto's

Reageer op dit artikel