nieuws

Het beste vergadertijdstip

Vergaderen

Wanneer vergader je het efficiëntst, ’s morgens, ’s middags of ’s avonds? En hoe bepaal je dat tijdstip? Daarover zijn deskundigen het niet eens.

Wanneer vergader je het efficiëntst, ’s morgens, ’s middags of ’s avonds? En hoe bepaal je dat tijdstip? Daarover zijn deskundigen het niet eens.

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Leeds kun je het beste vergaderen tussen drie en vijf uur ’s middags. Dan is het percentage testosteron in het bloed het laagst en dat vergroot de verbale vaardigheden.

Maar vergaderdeskundige Wilbert van Vree vindt de tweede helft van de ochtend ook een geschikte tijd. Het gaat volgens hem niet alleen om de verbale vaardigheden, want je moet ook goed kunnen luisteren en kunnen inschatten wat iemand écht bedoelt. Voordeel van beide tijdstippen vindt hij dat je dan een natuurlijke eindtijd hebt: iedereen wil na een paar uur vergaderen gaan lunchen of naar huis. Wel raadt hij aan een eindtijd in te stellen, omdat anders de vergadering eindeloos kan voortkabbelen.

Op de website van Van Vree staat een aantal FAQ’s over vergaderen.

 

Reageer op dit artikel