nieuws

Notuleren is signaleren

Vergaderen

Snel en zo veel mogelijk opschrijven tijdens een vergadering is helemaal niet nodig. De truc bij notuleren zit ‘m in het oppikken van kernwoorden.

Snel en zo veel mogelijk opschrijven tijdens een vergadering is helemaal niet nodig. De truc bij notuleren zit ‘m in het oppikken en vastleggen van kernwoorden.

‘SIGNAAL’WOORDEN

Notuleren is vooral: goed luisteren en selectief opschrijven. Dat lukt het best na een gedegen voorbereiding en goede afspraken over de eisen waaraan het verslag moet voldoen. Tijdens het notuleren hoef je helemaal niet elke uitspraak vast te leggen en uitgebreid aantekeningen te maken. Het is een fabeltje dat je verslag daardoor beter wordt en het uitwerken makkelijker.

Om gestructureerd en selectief te kunnen luisteren en schrijven, let je in de vergadering op bepaalde ‘signaal’woorden’ als:

  • Voordelen
  • Nadelen
  • Voorstel
  • Afspraak
  • Ten eerste
  • Ten tweede
  • Consequenties
  • Gevolgen
Etcetera.

Als iemand bijvoorbeeld zegt: ‘Er zijn drie punten van belang in deze kwestie’, is drie jouw signaal. Je schrijft dan 1, 2, 3 onder elkaar met daartussen voldoende witregels. Daartussen noteer je in trefwoorden de kern van de argumenten. Op deze manier heb je een rode draad en laat je je minder snel afleiden door allerlei zijpaden.

Reageer op dit artikel