vraag & antwoord

Notulen liever schrijven dan typen?

Vergaderen

Er zijn notulisten die om wat voor reden dan ook liever notuleren met de pen dan met de laptop. Dat kan en wel met smartpennen.

Notulen liever schrijven dan typen?

Notulen met smartpennen

Gelukkig kun je dan ook je aantekeningen met één handeling in je laptop zetten. Je hoeft geen dubbel werk te verrichten. Er zijn verschillende smartpennen op de markt waarmee je dat kunt.Livescribe heeft bijvoorbeeld een smartpen ontwikkeld waarmee je op elektronisch papier aantekeningen kunt maken tijdens de vergadering. Na de vergadering koppel je de smartpen aan je computer en dan zet je de aantekeningen digitaal over. Vervolgens werk je ze uit.

Notulen met audio

Het aardige van Livescribe is dat de smartpen ook audio opneemt. Je kunt zo de gehele vergadering opnemen. De opname is gekoppeld aan je aantekening, dus als je tijdens de uitwerking twijfelt over je aantekening, dan klik je op het woord in je aantekening op het elektronisch papier. Vervolgens wordt het desbetreffende fragment afgespeeld. Je hebt wel speciale notitieblokken nodig om aantekeningen te kunnen maken.

Ik ben echter geen voorstander van geluidsopnames tijdens de vergadering. De uitwerking kost namelijk veel meer tijd omdat je alles kunt terugluisteren. Er zijn echter notulisten die het een geruststellende gedachte vinden dat alles wordt opgenomen. Ze zitten dan rustiger in de vergadering. Als je tot die groep behoort, is de Livescribe smartpen handig! Het terugluisteren gaat sneller dan met een traditionele opname. De Livescribe Echo smartpen is het desktopmodel van Livescribe. Je sluit hem aan op je computer en dan heb je direct beschikking over je notities met audio via het Livescribe Desktoppprogramma.

De WiFi smartpen gebruikt Evernote in de cloud om notities en audio op te slaan. Met de Livescribe 3 zet je met een vingertip alles direct digitaal om in acties op je iPad of iPhone.

AuteurMarjolein de Jong | Zij geeft onder meer de training Effectief notuleren op de laptop en schreef het boek Notuleren, zo doe je dat | Tijdens de Management Support Workshopdagen op 10, 11 en 12 april 2018 geeft Marjolein de workshop Efficiënt notuleren op de laptop

Reageer op dit artikel