Overprikkeling de baas: 3 tips voor rust in je brein

Overprikkeling de baas: 3 tips voor rust in je brein

We multitasken erop los, terwijl we weten dat het niet efficiënt is en ook nog slecht voor ons brein. Psycholoog en coach Gerda Bos vertelt hoe je een overbelast brein herkent en geeft drie tips om erger te voorkomen.

Mijn blik glijdt over de mailtjes. Ik klik ze open, lees ze snel, beantwoord er een paar en zet een aantal terug op ‘ongelezen’. Dat komt later wel.

Mijn mobiel gaat. Om de vraag van de beller te beantwoorden, zoek ik in mijn laptop naar de juiste bestanden. Ik verzend ze meteen en maak ook alvast de uitnodiging voor een overleg via Teams. Kan ik meteen ook kijken wat er in mijn agenda staat.

Dan verder met de mail, totdat ik me realiseer dat ik wat moet eten, omdat ik anders te laat ben voor mijn volgende afspraak. Nog even gauw thee zetten en dan anderhalf uur in gesprek met een coachingsklant. Een gesprek zonder onderbrekingen, zonder mailtjes of appjes, zonder haast. Zonder onrust en met volle aandacht. Ik adem rustig en glimlach.

Continu bezig zijn is een verslaving

Herken je dat gevoel van continu bezig zijn? Je brein schakelt daarbij voortdurend van de ene taak naar de andere. En heb je ook dat je na het werk steeds de neiging hebt om weer op zoek te gaan naar prikkels? Bijvoorbeeld door WhatsApp-berichten te bekijken of het nieuws of andere multimedia open te klikken? Alsof de verslaving nog niet is uitgewerkt...

Ons brein is inderdaad verslaafd geraakt aan prikkels. Sterker nog: we zijn een kei geworden in multitasken. Terwijl we allemaal weten dat dat niet goed is voor ons brein en ook niet efficiënt is. Ons brein heeft rust nodig om te herstellen en stresshormonen moeten de tijd krijgen om afgebroken te kunnen worden.

Symptomen van een overbelast brein

Als ik te lang of te vaak achter mijn laptop zit, voel ik letterlijk weerstand om de laptop op te starten. Mijn hoofd voelt dan niet meer helder. Soms voel ik me duizelig. Anderen merken het bijvoorbeeld aan een korter lontje, minder overzicht of aan fysieke symptomen zoals vermoeidheid in het hoofd, verminderde concentratie, stijve spieren of hoofdpijn.

We stellen vaak hoge eisen aan onszelf en willen voldoen aan de verwachtingen van de omgeving. Daardoor gunnen we onszelf onvoldoende rust en ontspanning.

Om grip te houden op ons brein en ons stresssysteem is het belangrijk tijdig te herkennen wat signalen van naderende overprikkeling zijn, zodat we kunnen terugschakelen wanneer het nog kan. Wil je graag analytisch blijven, overzicht houden, je emoties onder controle houden en prioriteiten stellen? Houd dan je brein relaxed en creëer momenten van rust. Zo kun je professioneel gedrag blijven vertonen.

3 tips voor meer rust in je brein

  1. Zet alle piepjes van je mobiel uit en bepaal zelf wanneer je je social media bekijkt.
  2. Zet je wekker en neem minimaal eens per uur een pauze van je beeldscherm. Doe een korte ontspanningsoefening of loop een rondje.
  3. Begin de dag met een focustaak, zonder je mail te openen. Pas als die taak af is, open je je mail en andere (relevante) media.

Meer weten?

Jij bent als assistant altijd voor iedereen bereikbaar: iedereen kan een beroep op je doen. Je bent daarmee niet alleen je eigen brein, maar vaak ook het brein van je omgeving. Belangrijk dus om te
weten hoe je brein werkt. Krijg van vier inspirerende en hoog beoordeelde trainers breintips in de training Powerbrein voor de assistant. Dit is de laatste Powerbrein die we organiseren, dus wil je meedoen? Grijp je kans!

Gerda Bos is coach, trainer, spreker en psycholoog. Ze heeft veel kennis en ervaring rondom de thema’s stressmanagement, leiderschap, samenwerking, communicatie, hoogsensitiviteit en persoonlijke ontwikkeling. www.coachzoetermeer.nl

Gerda Bos

Gerda Bos

trainer, coach, psycholoog

Gerda Bos is trainer, coach en psycholoog. Ze heeft veel kennis en ervaring rondom de thema’s communicatie, leiderschap, samenwerken, veranderen, zelfmanagement en loopbaanontwikkeling. Ook schreef ze een aantal artikelen over deze thema’s en de door haar ontwikkelde LEF-methode. Gerda daagt je op prettige wijze uit om jezelf te ontwikkelen in je werk. coachzoetermeer.nl

Zuurstofmasker voor de overbelaste assistant

Zuurstofmasker voor de overbelaste assistant

Weet jij eigenlijk wel waar je eigen grenzen liggen? En waarom je soms uitglijdt en in je valkuil schiet? Dit is de eerste aflevering van de serie...

Grijp in bij deze signalen van een burn-out

Grijp in bij deze signalen van een burn-out

Burn-out wordt veroorzaakt door een zeer langdurige blootstelling aan te hoge stress. Het kan jaren duren voordat iemand daadwerkelijk ziek wordt.

Jeroen Busscher

Alles wat er niet toe doet

We zijn niet in de wereld om in ons eentje alles te doen of op te lossen, schrijft onze columnist Jeroen Busscher. Omarm gemeenschap.

Mantelzorg, nog een onbetaalde baan erbij

Mantelzorg, nog een onbetaalde baan erbij

Mantelzorg is en blijft vooral een vrouwenzaak, meldt het CBS. Zeker omdat de vraag ernaar stijgt, zal de last op de schouders van vrouwen blijven...

De kracht van goed genoeg

De kracht van goed genoeg

Wil je leren om optimaal keuzes te maken? Dan moet je het concept van 'goed genoeg' omarmen, adviseert psycholoog Lisette Dragt.

Van subassertief naar assertief gedrag

Van subassertief naar assertief gedrag

Ben je van nature niet zo assertief? Dan bestaat de kans groot dat je je subassertief gedraagt. Tips om van subassertief naar assertief te komen.

Omarm groei en word jezelf

Omarm groei en word jezelf

Jezelf ten diepste leren kennen vraagt tijd en aandacht. En geeft ongemak, schrijft psycholoog en trainer Gerda Bos. Toch is het de manier om te...

Het 'snoepreisje' draait tegenwoordig om inspiratie en goede content

Het 'snoepreisje' draait tegenwoordig om inspiratie en goede content

Aan de term incentivereis kleven soms wat negatieve associaties. Een groepsreis in de zakelijke markt wordt weleens gezien als 'snoepreisje'. Maar...