Overprikkeling de baas: 3 tips voor rust in je brein

Overprikkeling de baas: 3 tips voor rust in je brein

We multitasken erop los, terwijl we weten dat het niet efficiënt is en ook nog slecht voor ons brein. Psycholoog en coach Gerda Bos vertelt hoe je een overbelast brein herkent en geeft drie tips om erger te voorkomen.

Mijn blik glijdt over de mailtjes. Ik klik ze open, lees ze snel, beantwoord er een paar en zet een aantal terug op ‘ongelezen’. Dat komt later wel.

Mijn mobiel gaat. Om de vraag van de beller te beantwoorden, zoek ik in mijn laptop naar de juiste bestanden. Ik verzend ze meteen en maak ook alvast de uitnodiging voor een overleg via Teams. Kan ik meteen ook kijken wat er in mijn agenda staat.

Dan verder met de mail, totdat ik me realiseer dat ik wat moet eten, omdat ik anders te laat ben voor mijn volgende afspraak. Nog even gauw thee zetten en dan anderhalf uur in gesprek met een coachingsklant. Een gesprek zonder onderbrekingen, zonder mailtjes of appjes, zonder haast. Zonder onrust en met volle aandacht. Ik adem rustig en glimlach.

Continu bezig zijn is een verslaving

Herken je dat gevoel van continu bezig zijn? Je brein schakelt daarbij voortdurend van de ene taak naar de andere. En heb je ook dat je na het werk steeds de neiging hebt om weer op zoek te gaan naar prikkels? Bijvoorbeeld door WhatsApp-berichten te bekijken of het nieuws of andere multimedia open te klikken? Alsof de verslaving nog niet is uitgewerkt...

Ons brein is inderdaad verslaafd geraakt aan prikkels. Sterker nog: we zijn een kei geworden in multitasken. Terwijl we allemaal weten dat dat niet goed is voor ons brein en ook niet efficiënt is. Ons brein heeft rust nodig om te herstellen en stresshormonen moeten de tijd krijgen om afgebroken te kunnen worden.

Symptomen van een overbelast brein

Als ik te lang of te vaak achter mijn laptop zit, voel ik letterlijk weerstand om de laptop op te starten. Mijn hoofd voelt dan niet meer helder. Soms voel ik me duizelig. Anderen merken het bijvoorbeeld aan een korter lontje, minder overzicht of aan fysieke symptomen zoals vermoeidheid in het hoofd, verminderde concentratie, stijve spieren of hoofdpijn.

We stellen vaak hoge eisen aan onszelf en willen voldoen aan de verwachtingen van de omgeving. Daardoor gunnen we onszelf onvoldoende rust en ontspanning.

Om grip te houden op ons brein en ons stresssysteem is het belangrijk tijdig te herkennen wat signalen van naderende overprikkeling zijn, zodat we kunnen terugschakelen wanneer het nog kan. Wil je graag analytisch blijven, overzicht houden, je emoties onder controle houden en prioriteiten stellen? Houd dan je brein relaxed en creëer momenten van rust. Zo kun je professioneel gedrag blijven vertonen.

3 tips voor meer rust in je brein

  1. Zet alle piepjes van je mobiel uit en bepaal zelf wanneer je je social media bekijkt.
  2. Zet je wekker en neem minimaal eens per uur een pauze van je beeldscherm. Doe een korte ontspanningsoefening of loop een rondje.
  3. Begin de dag met een focustaak, zonder je mail te openen. Pas als die taak af is, open je je mail en andere (relevante) media.

Meer weten?

Jij bent als assistant altijd voor iedereen bereikbaar: iedereen kan een beroep op je doen. Je bent daarmee niet alleen je eigen brein, maar vaak ook het brein van je omgeving. Belangrijk dus om te
weten hoe je brein werkt. Krijg van vier inspirerende en hoog beoordeelde trainers breintips in de training Powerbrein voor de assistant. Dit is de laatste Powerbrein die we organiseren, dus wil je meedoen? Grijp je kans!

Gerda Bos is coach, trainer, spreker en psycholoog. Ze heeft veel kennis en ervaring rondom de thema’s stressmanagement, leiderschap, samenwerking, communicatie, hoogsensitiviteit en persoonlijke ontwikkeling. www.coachzoetermeer.nl

Gerda Bos

Gerda Bos

trainer, coach, psycholoog

Gerda Bos is trainer, coach en psycholoog. Ze heeft veel kennis en ervaring rondom de thema’s communicatie, leiderschap, samenwerken, veranderen, zelfmanagement en loopbaanontwikkeling. Ook schreef ze een aantal artikelen over deze thema’s en de door haar ontwikkelde LEF-methode. Gerda daagt je op prettige wijze uit om jezelf te ontwikkelen in je werk. coachzoetermeer.nl

Je persoonlijke gedragsstijl en de valkuilen

Je persoonlijke gedragsstijl en de valkuilen

Soms lijkt het wel of je ieder een andere taal spreekt. Herkenbaar? Ontdek je persoonlijke gedragsstijl met de LIFO-methodiek. En ken de valkuilen.

Dit is een met AI gegenereerde afbeelding. Foto Shutterstock

Collega's coachen: voorbeelden van coachende vragen

Vanuit de secretaresserol coachen? Die rol is je waarschijnlijk op het lijf geschreven. Er zijn veel raakvlakken tussen ondersteuners en coaches.

Experts waarschuwen voor 'destructieve gevolgen' van perfectionisme

Experts waarschuwen voor 'destructieve gevolgen' van perfectionisme

Perfectionisme heeft raakvlakken met dwang en verslaving, en kan tot serieuze mentale én fysieke problemen leiden, waarschuwen twee experts.

Laat jezelf bloeien door je tuintje op orde te houden

Laat jezelf bloeien door je tuintje op orde te houden

Sta wat vaker stil bij wat mensen van je vragen en verwachten, adviseert psycholoog Gerda Bos. Bedenk of dit je verder helpt of juist beknelt.

Blijven presteren als je depressief bent: vijf nanotips

Blijven presteren als je depressief bent: vijf nanotips

Om uit een depressie te komen, heb je waarschijnlijk begeleiding nodig. Carole Spiers hoopt dat deze kleine ingrepen al een beetje helpen.

Blue Monday: een winterdip is geen depressie

Blue Monday: een winterdip is geen depressie

De meest deprimerende dag van het jaar, Blue Monday, is er weer. Zogenaamd de dag waarop de meeste mensen somber zijn en last hebben van een...

Niet perfect is prima: over de kracht van imperfectie

Niet perfect is prima: over de kracht van imperfectie

Hoe is het met de perfectionist in jou? Durf je geen e-mail te versturen voordat je deze zes keer hebt nagelopen op spelfouten? Sla je jezelf voor je...

6 tips voor de notulist die het even niet meer kan volgen

6 tips voor de notulist die het even niet meer kan volgen

Krijg je als notulist te maken met mensen die te snel praten, of met onderwerpen die je niet volledig begrijpt? Probeer dan de volgende zes tips eens...