5 tips om jouw manager om een opleiding te vragen

5 tips om jouw manager om een opleiding te vragen

Opleidingen zijn weer in trek en de budgetten zijn in de meeste organisaties overeind gebleven. Toch kan het lastig zijn om aan te kaarten dat je een bepaalde training wilt volgen. Deze tips helpen je op weg.

Ruim een jaar geleden bracht de coronacrisis allerlei onderdelen van ons leven tot stilstand. Fysieke bijeenkomsten waren lange tijd niet toegestaan, dus ook opleidingen en trainingen in groepsverband konden niet doorgaan.

Veel organisaties kwamen in financiële problemen, maar voor de opleidingsbudgetten lijkt de crisis weinig gevolgen te hebben. In het najaar van 2020 bleek uit onderzoek dat de meeste werkgevers de opleidingsbudgetten voor medewerkers met rust lieten. Slechts een kleine minderheid zag zich genoodzaakt om hier vanwege de coronacrisis op te bezuinigen.

Vanwege de beperkte mogelijkheden bleven die budgetten lange tijd liggen. Maar de inhaalslag is duidelijk ingezet. De crisis heeft vooral vrouwen en jongeren juist leergieriger gemaakt, concludeert Intermediair, en ook bij Management Support zien we een stijgende vraag naar trainingen en online workshops.

Manager vragen om training

Maar hoe kaart je aan bij jouw manager dat je een bepaalde training wilt volgen? Misschien is het alweer even geleden en twijfel je of jouw opleidingsbudget nog wel vanzelfsprekend is. Of heb je een bepaalde training of workshop op het oog die niet direct aansluit bij jouw takenpakket.

Met de volgende tips breng je het gesprek op gang en overtuig je jouw manager van het nut en belang van de opleiding die jij op het oog hebt.

  1. Wacht niet op het juiste moment, maar creëer het juiste moment. Deze tip gaf een lezer al eens om lastige onderwerpen aan te kaarten. Managers hebben het druk, dus als je wacht op een goed moment om iets bespreekbaar te maken, is er altijd wel iets belangrijkers of iets met meer prioriteit.
  2. Benadruk het belang van jouw ontwikkeling, óók in de crisis. Toekomstbestendigheid is cruciaal voor assistenten, die bij stilstand voor hun baan moeten vrezen. Lees daarover eens de gratis special Futureproof ondersteuners en secretariaten.
  3. Claim de vrijheid om jouw eigen keuzes te maken. "Met mijn manager communiceer ik altijd helder: dit doel willen we bereiken, maar laat mij als professional het pad bepalen", tipte een andere lezer ons. Jij weet zelf beter wat je nodig hebt dan jouw manager.
  4. Leg uit hoe ook de manager is gebaat bij deze training. Til jij jezelf naar een hoger niveau, dan heeft je manager daar natuurlijk ook baat bij. Vertel vanuit zijn/haar perspectief welke voordelen het volgen van deze opleiding gaat hebben.
  5. Stel meteen voor om achteraf te evalueren. Benadruk dat deze syllabus niet zomaar in een la gaat belanden. Na de training plan je evaluatiemomenten in met manager en collega's om het effect van de opleiding te bespreken. Lees daarover ook onze zeven adviezen om lesmateriaal concreet toe te passen.

Lees ook:

Zo laat je een manager naar jouw advies luisteren.

Rita van Veldhoven: "Verlaag de drempel om dingen proactief aan te kaarten."

Overtuig met de juiste framing – een praktische oefening.

Hoe check je in of uit bij vergaderingen? Tips van onze lezers

Hoe check je in of uit bij vergaderingen? Tips van onze lezers

Met in- en uitchecken kun je de effectiviteit van vergaderingen vergroten. We vroegen onze lezers hoe zij dit aanpakken in hun organisatie.

10 tips om ongemakkelijke onderwerpen bespreekbaar te maken

10 tips om ongemakkelijke onderwerpen bespreekbaar te maken

Je moet een ongemakkelijk onderwerp bespreken met een collega. Moet je je voorbereiden? Hoe voer je het gesprek? Tien tips van Karen Visser.

Neem de lezer van je e-mail serieus, begin met het slechte nieuws

Neem de lezer van je e-mail serieus, begin met het slechte nieuws

Verpak je boodschap niet in drie lagen pakpapier om rekening te houden met je lezer, schrijft Judith Winterkamp. Neem je lezer serieus en wind er...

Hoe schrijf je een duidelijke e-mail zonder dwingend te zijn?

Hoe schrijf je een duidelijke e-mail zonder dwingend te zijn?

In zakelijke teksten kun je niet duidelijk genoeg zijn, schrijft expert Judith Winterkamp. Maar als je iets gedaan wilt krijgen, moet die...

5 vuistregels voor een klantvriendelijke brief

5 vuistregels voor een klantvriendelijke brief

Een klantvriendelijke brief geeft de klant het gevoel dat hij met een betrouwbaar, beleefd en competent iemand van doen heeft, die persoonlijk...

Gedragsstijl herkennen: ben jij rood, geel, groen of blauw?

Gedragsstijl herkennen: ben jij rood, geel, groen of blauw?

Iedereen heeft een dominante gedragsstijl, volgens het DISC-model. Herken je de gedragsstijl van een ander, dan kun je beter met hem of haar omgaan.

Hoe kun je het best leren van klachten?

Hoe kun je het best leren van klachten?

Hoe kun je het best leren van klachten? Manja Bomhoff schreef er een boek over. "Een misverstand is dat je moet doen wat de klager vraagt."

Zo schrijf je met flair: vlottere zinnen met minder woorden

Zo schrijf je met flair: vlottere zinnen met minder woorden

Jarenlang schreef Judith Winterkamp zakelijke teksten waar niets op aan te merken was ... behalve dat ze saai waren! Ze leerde zichzelf te schrijven...