Het is een feestje om met jou te werken

Bovenstaande schreef mijn assistent in de begeleidende mail toen ze haar maandelijkse rekening stuurde. De cynicus onder u zal natuurlijk denken dat een beetje slijmen helpt als je de rekening snel betaald wilt hebben. Maar zo is ze niet.
Delen:
Jeroen Busscher

Bovendien heeft ze gelijk. Het is een feestje om met elkaar te werken. Niet omdat ik of zij zo leuk is, maar omdat we er samen een feestje van maken. Dat is volstrekt geen luxe. Dat is gelukkig een bittere noodzaak.

Ieder mens communiceert anders; de woorden uit jouw mond betekenen iets anders dan dezelfde uit mijn mond. Bovendien betekenen dezelfde woorden iets volstrekt anders als je bijvoorbeeld geagiteerd bent, of juist in een stralend humeur. Als je een beetje begrijpt hoe de ander in elkaar zit, hoe het met de ander gaat, waar de ander allergisch voor is of juist heel veel plezier in heeft, kun je ook inschatten hoe de taal die degene bezigt, is bedoeld. “Wie elkaar kent, heeft aan een half woord genoeg”, luidt dan ook het spreekwoord.

Daarnaast moet je elkaar natuurlijk kunnen vertrouwen. Samenwerken met een persoonlijk assistent vraag discretie, mijn assistent weet beter wat ik de hele dag uitvreet dan mijn vriendin. Maar je moet er ook blindelings op kunnen vertrouwen dat de ander doet wat hij of zij toezegt. Zij moet erop vertrouwen dat als ik zeg iets op te pakken ik het ook doe, andersom precies hetzelfde. Juist omdat we elkaar kennen en begrijpen, durven we elkaar ook veel meer te vertrouwen.

Ten slotte moet je een gezamenlijk beeld hebben van wat de bedoeling is. Hoe gaan we met klanten om? Wat probeer ik bij mijn klanten te bereiken? Pas als we beiden weten waar we samen aan werken, weet ieder van ons wat hem of haar te doen staat. Anders moet ik de hele tijd opdrachten geven, maar heeft zij geen flauw benul waartoe die opdrachten moeten leiden. Ik zeg haar dus niet wat ze moet doen. Ze moet helpen het doel te bereiken.

Samenwerken móét een feestje zijn. Een slechte of afstandelijke relatie leidt tot een slechter resultaat. Bovendien zijn feestjes de beste plek om elkaar te leren kennen én te waarderen. Zo ontmoette ik immers ook mijn huidige vriendin.

Ja, u mag deze column aan uw knorrige baas geven.

Jeroen Busscher helpt organisaties veranderen en leiders ontwikkelen. Hij adviseert, schrijft en spreekt hierover.