Succes van je evenement staat of valt bij de communicatie

Succes van je evenement staat of valt bij de communicatie

Je organiseert een evenement en hebt alles met je team voor elkaar: programma, sprekers en de locatie. Nu alleen nog de gasten regelen, toch? "Het uitnodigingstraject is een ondergeschoven kindje."

Trainer en eventmanager Lenny Klaassen ziet het juist met de communicatie rondom een evenement vaak fout gaan: “De aandacht gaat vaak helemaal naar de dag zelf. Die moet tiptop georganiseerd zijn. Maar voor het zover is, moet je de communicatie met je publiek hebben, en die start met het uitnodigingstraject. Dat is helaas vaak het ondergeschoven kindje.”

Jammer, want met regelmatige, uitnodigende en prikkelende communicatie haal je jouw publiek binnen.

Lenny: “Er valt nog zoveel winst te halen. Door je evenement goed voor het voetlicht te brengen, vergroot je de kans op een hoge en gerichte opkomst, dus de mensen die je graag op je evenement wilt. Het is slim om te investeren in de communicatie.”

Lenny Klaassen

Wat heb je nodig om je publiek te overtuigen?

“Stel een uitnodigingstraject samen, van save the date tot bevestiging en de reminders die je verstuurt. Maak een ludieke uitnodiging, bedenk toffe triggers om mensen te prikkelen, schrijf uitnodigend.”

Houd je gasten binnenboord

Heb je dit gedaan, dan ben je er nog niet. Mensen schrijven zich een week of zes van tevoren in, maar hun agenda’s lopen ook vol. Komen ze dus wel écht of heb je een hoge no show? Lenny: “De no-showpercentages zijn gigantisch, ook na corona.”

Je hoeft je publiek niet te bestoken met informatie, maar houd wel de aandacht vast.

“Haak bijvoorbeeld aan bij de actualiteit, publiceer een podcast, een blog of een keynote, zodat men alvast in gesprek kan gaan. Licht een tip van de sluier op, of laat mensen vragen stellen in een webinar vooraf. Je evenement begint dus eigenlijk al eerder dan de dag zelf.”

Uitdaging voor assistants

Het communicatietraject is een project op zich. Ligt de verantwoordelijkheid hiervoor eigenlijk wel bij assistants, zeker als er een afdeling Communicatie is?

Lenny: “Ook al doe je niet zelf of in je eentje de communicatie, het is wel heel slim om hierbij betrokken te zijn en voor een rode lijn te zorgen in de organisatie van een event. Maak een een-tweetje tussen organisatie en communicatie.”

Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van hetzelfde beeldmerk en dezelfde tone of voice op de website en in nieuwsbrieven en e-mails. Jouw visie en adviezen zijn niet alleen waardevol, maar zelfs noodzakelijk.

Trend

Lenny ziet nog een trend: de invloed van corona. “Nu we ook veel online doen en ervaring hebben met blended of hybride evenementen, zie ik een grote kans voor de ‘hybride eventkalender’: afwisselend fysiek en online. De aanloop naar een kennisevent of de evaluatie achteraf doe je online. Het evenement zelf fysiek. Dat kun je aan elkaar koppelen!”

Leer meer op het Management Support Event

Ga actief aan de slag in de workshop Eventcommunicatie op het Management Support Event op 8 november. Leer alles over het communicatietraject en het gesprek met je doelgroep!

Vera Bot

Vera Bot

Hoofdredacteur Management Support

Vera Bot is hoofdredacteur van Management Support Magazine en manager van de online content op managementsupport.nl en de verspreiding ervan via social media kanalen.

De 5 meest gelezen artikelen van maart 2024

De 5 meest gelezen artikelen van maart 2024

Van prompts maken in ChatGPT tot een praktijkverhaal over hoogsensitief zijn op kantoor... Check het lijstje: de top 5 van meest gelezen artikelen...

Handboek Secretariaat opstellen in 7 stappen

Handboek Secretariaat opstellen in 7 stappen

Een handboek voor het secretariaat opstellen; als je deze stappen volgt, gaat jouw secretariaat met een bruikbaar handboek aan de slag.

Projectmanagement: ga het conflict aan

Projectmanagement: ga het conflict aan

Projecten gaan gepaard met grote belangen. Als projectassistent moet je het team de goede kant op leiden. En soms: het conflict aangaan.

Hybride werken: het uitgangspunt in vijf stappen

Hybride werken: het uitgangspunt in vijf stappen

De basisregels van hybride werken, uitgelegd door innovatiecoach en trainer Marianne Smits.

Organiseer je een evenement? Dit moet in het draaiboek

Organiseer je een evenement? Dit moet in het draaiboek

Eén tot enkele weken voor aanvang van het evenement begin je met het maken van een draaiboek. Dit moet er allemaal in.

Projectassistent: zo vorm je een succesvol team met je projectleider

Projectassistent: zo vorm je een succesvol team met je projectleider

Als projectassistent ben je samen met je projectleider het kleinste team binnen het projectteam. Jullie succes is afhankelijk van de onderlinge...

Projectassistent, waak voor deze drie valkuilen

Projectassistent, waak voor deze drie valkuilen

Projectassistent is een baan met toekomst, het aantal projectassistenten blijft groeien. Pas wel op voor deze valkuilen!

Manon van Schijndel. Foto: Bert Jansen Fotopersburo

Kerstborrel organiseren? 'Met een goede voorbereiding kan er weinig...

Hoelang van tevoren begin je met het plannen van de kerstborrel? Waarmee moet je rekening houden en wat doe je als collega's te diep in het glaasje...