blog

Onderhandelen: voor wat hoort wat

Commerciële vaardigheden

Mijn zoon van zeven onderhandelt al. Over beeldschermtijd op de tablet: ‘Als dit filmpje klaar is, kom ik.’ Over een snack: ‘Goed dan, maar dan wil ik een banaan én een chocolaatje.’ Over voorlezen: ‘Nog één hoofdstuk voorlezen, please, please, please en dan ga ik daarna meteen slapen, beloofd!’ Het feit dat dit me verbaast en me soms zelfs overrompelt, zegt waarschijnlijk alles over hoe ik zelf onderhandel… áls ik het al doe.

Onderhandelen: voor wat hoort wat
Vera Bot. Foto: Koos Groenewold

Niet alleen blijkt uit de interviews met trainer Gerda Bos, spreker/auteur Elisa de Groot én de praktijkverhalen van assistants dat onderhandelen een spel is dat je moet meespelen, maar ook dat het niet alleen gaat om de geijkte salarisonderhandelingen. Want bij de dagelijkse beslommeringen heb je ook ruimte om te onderhandelen. Gek genoeg staat mijn ‘default mode’ vaak of bijna altijd op ‘ja’ als ik een vraag, verzoek of opdracht krijg. In de woorden van Gerda Bos: dat is de dienstbaarheidsreflex. (Hoe vaak heb ik – en hebben jullie – vroeger niet te horen gekregen: ‘Kinderen die vragen, worden …’? Precies!)

Terwijl, het is niet alleen voor jezelf prettig om voor je belangen op te komen. Denk je ook eens in wat je kunt betekenen op je secretariaat, voor jouw team, voor je organisatie! Scherp inkopen, extra’s bedingen, taken verdelen, afstoten of aannemen. Je kpi’s op orde hebben. Werkdilemma’s oplossen. Het februarinummer van Management Support stond dan ook in het teken van onderhandelen en andere commerciële vaardigheden waarmee je jezelf en je secretariaat kunt verkopen. Zo toon je ook nog eens je waarde aan.

Onderhandelen is een spel

Ik grinnik om mijn zevenjarige zoon, om hoe hij nu al feilloos weet hoe hij niet alleen mij maar zeker ook zijn broertje kan bespelen. Wil hij een robot, legobouwwerk of dinosaurus terug, dan hoeft hij alleen maar iets anders, vergelijkbaar aantrekkelijks voor zijn neus te houden, en bijna automatisch wordt er geruild, tot ieders tevredenheid. Zonder strijd. Het is net een spel.

Ruilen dus. Voor wat hoort wat!

Gerda Bos

Onderhandelen vanuit je rol

Heb jij vaak het gevoel dat je het onderspit delft in gesprekken en onderhandelingen? Dat jouw belangen niet gezien worden, dat je argumenten niet belangrijk worden gevonden? Wil je meer invloed als je iets van anderen wilt? Leer dan onderhandelen vanuit je rol.

Reageer op dit artikel