nieuws

5 tips om gelijkwaardig te onderhandelen

Commerciële vaardigheden

Weet je wel hoe vaak je op een dag onderhandelt? Met jezelf of met anderen? Trainer Gerda Bos geeft je voorbeelden van alledaagse situaties waarin ook jij onderhandelt. (En 5 tips.)

5 tips om gelijkwaardig te onderhandelen

Je hebt je mailbox geopend. Op dat moment vraag je je af ‘waar ga ik mee beginnen?’ Of je staat bij het koffieapparaat en je twijfelt of het koffie wordt of chocolademelk. Zomaar twee situaties waarin je onderhandelt… met jezelf. Je weegt de voor- en nadelen af en maakt een keuze. Ben je net zo kritisch als het gaat om het beroep dat een ander op je doet?

Je collega komt naar je toe en vraagt of je haar telefoontjes wilt waarnemen. Je zegt onmiddellijk ‘ja’, want je bent nu eenmaal hulpvaardig. En daarmee is zomaar een onderhandelingsmoment aan je aandacht ontsnapt.

Of een van de managers komt naar je toe met een klus die ‘nu echt onmiddellijk voorrang moet krijgen’. Lichtelijk geïrriteerd vraag je waarom het zo’n haast heeft. Alweer een onderhandelingsmoment. Door de vraag te stellen ‘waarom het zo’n haast heeft’ ontstaat er een moment om naar beider belang te kijken. Naar die van de manager en naar die van jou! En zo kun je samen kijken wat echt prioriteit heeft op dit moment.

Of je manager vraagt je iets op haar manier te doen, terwijl je een veel beter idee hebt. Wat doe je? Ga je de onderhandeling aan of doe je wat er van je gevraagd wordt?

Tot slot: jij ziet dat de agenda vol is. Je manager vraagt je om toch nog een afspraak toe te voegen. Wat doe je? Voer je uit of maak je je manager erop attent dat hij echt tijd nodig heeft voor een pauze, gewoon omdat je je zorgen maakt over zijn gezondheid.

Benut je deze onderhandelingsmomenten wel?

Benut je de onderhandelingsmomenten op jouw werk voldoende? Neem jij jezelf en je werk zo serieus dat je jouw keuzes net zo belangrijk vindt als die van je manager? Bedenk dat je tijdens een onderhandelingsmoment elkaars belangen kunt onderzoeken. Dit helpt de ander om zich bewust te worden waarom iets haast heeft of op die speciale manier moet. Het helpt jou om efficiënter te blijven werken en om je toegevoegde waarde in je rol te tonen. Durf gelijkwaardig te onderhandelen!

5 tips om gelijkwaardig te onderhandelen

  1. Vraag je af: wat wil ik zelf? En verwoord dat.
  2. Benoem het belang van de ander. Bijvoorbeeld: Ik snap dat je graag hebt dat ik dit onmiddellijk oppak.
  3. Stel vragen. Bijvoorbeeld: wat maakt dat je vindt dat dit nu voorrang heeft boven de klus waar ik nu mee bezig ben?
  4. Doe een voorstel: Als jij nou dit zelf even doet, dan ga ik binnen een uur aan de slag met jouw spoedklus.
  5. Ruil uit. Bijvoorbeeld: Oké, ik pak nu eerst jouw prioriteit op. Dan laat ik je andere vraag een dag langer liggen, zodat ik niet in de knel kom met de rest van het werk.

Aan de slag met onderhandelen

Trainer en coach Gerda Bos geeft onder meer de nieuwe training Onderhandelen vanuit je rol. Tijdens de Workshopdagen geeft ze de workshop Onderhandelen vanuit je rol.

Reageer op dit artikel