nieuws

Help, het is warm, wat trek ik aan op kantoor?

Commerciële vaardigheden

Help, het is warm, wat trek ik aan op kantoor?
Foto: Jo Juno / Unsplash

Het is zomer en de temperatuur loopt op. Als je op een kantoor zonder airco werkt, roept dat voor veel vrouwen de vraag op: wat trek ik aan? Hoe bloot is nog gepast? Als de mussen van het dak vallen kan een kledingprotocol handig zijn. Maar als dat er niet is, zul je het zelf moeten uitzoeken. Een paar tips voor je zomeroutfit.

Kledingvoorschriften op kantoor

Je vindt het waarschijnlijk ongepast als je collega op sandalen naar het werk komt, of in sportkleding achter zijn bureau zit, omdat hij na het werk naar de sportschool gaat. Maar wat vind je van een collega in een kort rokje (de befaamde ‘up skirt’) of in een laag uitgesneden shirtje met iets te veel decolleté zichtbaar? Dat wordt al lastiger, de een vindt namelijk dat het moet kunnen en de ander vindt het aanstootgevend en ongepast.

Wanneer is bloot te bloot en kort te kort?

Het gaat erom dat je professionaliteit blijft uitstralen op je werk. En dat doe je niet met teenslippers of tanktops. Mannen komen over het algemeen niet in korte broek of met een vaal T-shirt naar kantoor. Vrouwen hebben daarin meer vrijheid, wat ook meer twijfel met zich mee kan brengen. Bijvoorbeeld de panty: doe je die aan of niet? Dat is contextafhankelijk, in een conservatieve, formele werkomgeving is het gewenst om een panty te dragen. Kies dan voor een speciale ‘zomerpanty’ met bijkomend voordeel dat kleine oneffenheden onzichtbaar worden. Maar op de meeste werkplekken kun je je met goed fatsoen zonder panty vertonen, aldus Emily Post, etiquette-expert: “Blote benen zijn gepast bij een rok op knielengte.”

Voor vrouwen geldt hoe meer huid je laat zien, hoe minder invloed je hebt. Dus korte rok, open schoen en een top met dunne bandjes is te veel van het goede. Het toverwoord is om het totaalbeeld in balans te houden. Kies eerder voor blote benen dan blote schouders, zeker niet beide tegelijk. Vraag je altijd af of je die onverwachte klant kunt ontvangen op een manier waar beide partijen zich prettig bij voelen.

Kledingtips en zomertrends

Natuurlijk is de mode aan verandering onderhevig maar als je investeert in de onderstaande zakelijke must haves zit je goed deze zomer:

Blouse: kies voor een hedendaagse print die bij je past, zoals de polkadot of bescheiden zebra.
Pantalon: deze mag wijd zijn en verschillende lengtes hebben, of de zogenaamde ‘paperbag’ broek. De laatste is trendy en zakelijk goed te stylen.
Midi-jurk: met korte mouw. Deze jurk lost ook het pantydilemma op vanwege de decente lengte; benen mogen bloot hieronder.
Rok: de plooirok die losjes om je lichaam valt of in A-lijn, in een uitgesproken kleur of in een mooie print.
Blazer/broekpak: onmisbaar, omdat het jasje elke outfit een zakelijke touch geeft, over je jurkje of op een nette broek. Als pak met mooie zijden top eronder.
Vestje: altijd praktisch met airco op kantoor. Kies een mooie kimono of fijn gebreid vestje in een neutrale kleur die je altijd bij de hand hebt om over je mouwloze top aan te doen voor een vergadering.

Kleur

Het toevoegen van kleur in je zakelijke outfit geeft meteen een zomers effect. Zo kan een luchtige blouse met lange mouwen in een goede kleur je toch dat zonnige gevoel geven terwijl je aan het werk bent.

Op teenslippers naar je werk?

Voor open schoenen is de algemene regel: hoe minder er zichtbaar is van je voet, hoe zakelijker en professioneler. Ga je in de warmte voor opengewerkte schoenen, kies dan voor een open teen óf een open hiel. Niet beide tegelijk. Teenslippers zijn dus not done. Een klein hakje van maximaal 5 centimeter oogt netter dan geheel plat. Denk ook eens aan een blauw- of grijstint in plaats van zwart. Als je toch liever kiest voor een dichte pump, geeft een fris kleurtje ook een zomers effect. Bij open schoenen geldt: verzorgde voeten zijn een must en lak je nagels (naturel of in een subtiele tint). Mijd te uitbundige prints en kies voor subtiele details. Dit maakt je totale outfit zomers en zakelijk.

Welke kleur of print voor jou de beste is, welke broek of rok jouw benen meer lengte geven en welke kleurencombinaties je een krachtige uitstraling geven leer je tijdens een stylingconsult. Eigenlijk is voor iedere vrouw een persoonlijk kleur- en stijladvies de oplossing voor een mooie, zakelijk zorgeloze zomer.

Ellen Giesberts is adviseur bij www.stylefitters.nl, bureau voor het versterken van je persoonlijke uitstraling.

Reageer op dit artikel