nieuws

Zakelijke garderobe (1): de jurk

Commerciële vaardigheden

Zakelijke garderobe (1): de jurk

De jurk is niet meer weg te denken uit de zakelijke garderobe. In een zakelijke jurk zie je er professioneel, elegant en vrouwelijk uit. Een groot voordeel van de jurk is dat je in één keer klaar bent. Je hoeft niet na te denken over een bijpassende top of blouse. Dat maakt een jurk zo’n ideaal kledingstuk. Bovendien staat een jurk in de zomer ook extra zomers. Hoe kies je de jurk die het best bij je past?

Voor formele gelegenheden, denk aan bruiloften, gala’s of op Prinsjesdag, trekken veel vrouwen een jurk aan. De jurk wordt vaak als eleganter gezien dan een broek. Ook is de jurk bij uitstek geschikt als je op kantoor een presentatie moet geven of een workshop moet leiden.
Vroeger was de jurk dé standaarduitrusting voor de vrouw. Tot ver in de late 19e eeuw droegen vrouwen uitsluitend jurken. Een broek was niet toegestaan. Gelukkig liggen deze tijden ver achter ons en mag je als (Westerse) vrouw zelf kiezen of je een jurk of broek draagt.

Wat kenmerkt een zakelijke jurk?

Een jurk is een zakelijke jurk als de jurk gekleed is. Wat als gekleed wordt gezien, is deels afhankelijk van de werkcontext. In een meer creatieve werkomgeving zijn de (vaak ongeschreven) dresscodes losser dan in een omgeving zoals de advocatuur of het notariaat. Toch zijn er een aantal regels die universeel zijn en nagenoeg altijd gelden. Deze regels zijn samen te vatten als: niet te kort, niet te strak, niet te bloot, niet te casual en niet te feestelijk. Glitters, een jurk met een hoge split of diep decolleté, een jurk in een doorschijnende stof, een jurk met spaghettibandjes, een jurk van badstof of een andere zeer tekenende stof, zijn jurken die thuishoren op een feest, een bruiloft of het strand. Leuk voor in de vrije tijd, maar niet op de werkvloer. Op kantoor wil je jezelf zakelijk en professioneel presenteren. Sexy, uitdagend, glamourous en te casual is dan niet de uitstraling die je zoekt.

Modellen zakelijke jurken

Onder de zakelijke jurken zie je drie modellen veel terugkomen.

  1. Het eerste model is de Jackie O-jurk, ook wel de pencil dress genoemd. Dit model jurk volgt de contouren van het lichaam en is voor veel vrouwen een geschikt model. Veel vrouwen zijn namelijk gebaat bij het lichaamsvolgend kleden. Dit model is vooral populair onder de slanker gebouwde vrouw. Maar ook als je een voller figuur hebt, kan dit model goed voor jou werken. De juiste stofkeuze is dan het geheim. Het is een klassiek model en daardoor voor veel gelegenheden geschikt. Niet alleen op kantoor, maar ook naar een feestje of bruiloft kun je dit type jurk dragen.
  2. De A-lijnjurk is een ander vaak gekozen en favoriet model. Dit model jurk zit aangesloten op het bovenlijf en loopt in een A-lijn uit. Als je brede heupen hebt en een smaller bovenlichaam is dit type jurk een goede keuze.
  3. Tot slot kennen we de wikkeljurk (wrap dress). Dit model is ontworpen door modeontwerpster Diana van Furstenberg en kenmerkt zich door de V-hals, het accent op de taille en de vaak soepele stof. Om deze reden is de wikkeljurk bijzonder geschikt voor de vollere vrouw.

Waar moet je op letten als je een zakelijke jurk koopt?

Model

Allereerst natuurlijk het juiste model. Staar je hierbij niet blind op de maat, maar let vooral op pasvorm en valling van de jurk. Ken je figuur. Welke delen wil jij accentueren en welke delen juist camoufleren? Stevige stoffen zoals wol, stevige katoen en leer zijn vaak eerder geschikt voor een slank figuur. Ben je voller gebouwd? Kies dan eerder voor soepel vallende stoffen.

Stof

Let bij het kopen van een jurk ook op stofkeuze. Een jurk gemaakt van crêpe, wol of gabardine geven een jurk een zakelijke uitstraling. Tegenwoordig heb je veel jurken in de stof van travelkwaliteit. Deze stof valt heel soepel, waardoor hij zeer comfortabel draagt. Ook is het een kreukvrije stof. Een nadeel is wel dat door de soepele stof oneffenheden eerder zichtbaar zijn.

Welke halslijn?

Een hoger gesloten halslijn is de halslijn voor de vrouw met een kleiner decolleté. Heb je een vollere boezem, draag dan diepere halzen of een V-hals.

Hoe lang of hoe kort mag een jurk zijn?

Zakelijke jurkAls je een professionele indruk wil maken, is een jurk die op, net onder of net boven de knie valt, een veilige en gepaste lengte. In een zakelijke werkomgeving is het niet gewenst dat een jurk ver boven de knie eindigt. Volgens stylist Bastiaan van Schaik is een roklengte korter dan 10 centimeter boven de knie een absolute no-go. Een te korte jurk leidt onnodig af en doet afbreuk aan jouw professionele optreden. Bedenk hierbij ook dat de jurk – als je gaat zitten – altijd een beetje opkruipt. Hierdoor is er meer been zichtbaar.

Op dit moment is de midi-jurk, een jurk die qua lengte onder de knie valt, hip en trendy. Met deze jurklengte zit je altijd goed, met één kanttekening: een midi-jurk is voor de kleinere vrouw iets minder geschikt. De kleinere vrouw (< 1.60 cm) kan een jurk vaak beter iets korter dragen (net boven de knie). De reden hiervan is dat de benen in een kortere rok langer lijken.

Een jurk met mouw staat over het algemeen gekleder dan een mouwloos exemplaar Bij voorkeur combineer je een mouwloos exemplaar met een vestje of jasje (minder blote huid zichtbaar). Een driekwart mouw is vaak de ideale mouwlengte. Het bedekt je armen en bovendien laat een driekwart mouw je armen slanker lijken, een korte mouw juist voller.

Print en kleuren

Een jurk in een drukke (bloemen)print staat informeler dan een effen exemplaar of een exemplaar met een grafisch patroon.

Speel met het effect van kleur voor de uitstraling die je zoekt. Donkere kleuren geven een formele, meer afstandelijke uitstraling. Deze kleuren zijn zeer geschikt in een formele, meer traditionele werksetting. Is voor jou een meer benaderbare uitstraling belangrijk, draag dan meer lichtere kleuren.

Kies een kleur die jou flatteert

Heel vaak is dit niet de kleur zwart, ook al is deze kleur favoriet bij veel vrouwen. In zwart voelen veel vrouwen zich veilig, chic en elegant. Een bijkomend voordeel van de kleur zwart is dat de kleur afkleedt. Maar weet ook dat zwart afstand schept en niet voor iedereen de juiste kleur is (als je deze draagt bij het gezicht). Zeker bij vrouwen met een lichte kleuring (licht haar, lichte ogen) kan zwart bleek en vermoeid doen ogen. Het is goed om te weten dat ook andere donkere kleuren (zoals donkergrijs, donkerblauw, donkerbruin of donkergroen) een afkledend effect hebben. Of draag een opvallende kleur, zoals rood. Dan heb je direct de aandacht!

Laat de kleur van je ogen terugkomen

Als je groene of blauwe ogen hebt, staat het heel mooi als je een jurk draagt waarin je oogkleur terugkomt. Op deze wijze trek je de aandacht naar je gezicht.

Wel of geen panty?

Over deze vraag zijn de meningen verdeeld. Onthoud dat hoe meer blote huid zichtbaar is, hoe minder professioneel en zakelijk je overkomt. Draag om deze reden bij voorkeur een panty onder een jurk (én een dichte schoen). Dit geldt zeker als je in een zeer traditionele sector werkt of als je een presentatie moet geven voor een voor jou onbekend publiek. Een panty staat dan meer gepolijst en sophisticated. Voor de zomer bestaan speciale zomerpanty’s (8 denier). Ook zijn er speciale panty’s die de tenen vrijhouden. Handig voor het geval je een peeptoe-schoen (schoen met open teen) draagt.

Welke schoenen?

Met schoeisel kun je variëren, al naargelang welke uitstraling jij zoekt. Streef je naar een super zakelijke look? Maak je outfit dan compleet met een paar donkere pumps. Draag je liever geen hak? Kies dan voor een loafer of eventueel een hippe sneaker. Realiseer je hierbij wel dat een sneaker je outfit meer casual en informeel maakt.

Berna de JongWil je meer weten over kleding die recht doet aan jouw figuur, imago, persoonlijkheid en kleur? Geef je zelf dan eens een styling- of kleuradvies cadeau. Op die manier maak je kennis met stijl- en kleurtips die een boost kunnen geven aan jouw professionele uitstraling.

Berna de Jong is imagostylist, www.bernadejong.nl

Reageer op dit artikel