artikel

Wil je een duidelijke tekst? Vermijd dan deze 6 woorden

Taal en communiceren

Lange woorden

Dit zijn meestal samenstellingen als verkiezingscampagnemanagementteamvergadering. Deze woorden zijn gemakkelijk te splitsen, zoals in dit voorbeeld: vergadering van het managementteam over de verkiezingscampagne.

Verouderde woorden

Voor woorden als alsmede, derhalve en gaarne bestaan gewone woorden: en, daarom en graag. Ook uitdrukkingen als het moge duidelijk zijn dat kun je gemakkelijk vervangen door het zal u duidelijk zijn dat.

Deftige woorden

Woorden als adequaat, evident en induceren worden niet door iedere lezer begrepen.

Vreemde woorden

Deze woorden zijn meestal ontleend aan een andere taal. Het Nederlands heeft veel van deze woorden overgenomen, vooral uit het Engels: commitment, mail merge, upgraden. Niet iedereen beheerst het Engels voldoende om te weten wat deze woorden precies betekenen.

Vaktaal

Gebruik vaktaal alleen als je zeker weet dat de lezer van het jargon op de hoogte is.

Modieuze woorden

Denk aan uitdrukkingen als een stukje klantvriendelijkheid. Houd er rekening mee dat zulke woorden en uitdrukkingen tijdgebonden zijn. Een tekst wordt hierdoor gedateerd en veroudert snel.

Verdieping

Redigeren; waar let je op?
Kei in taal (training)
Creatief zakelijk schrijven (training)

Reageer op dit artikel