artikel

Een aantrekkelijke werkomgeving creëren

Taal en communiceren

‘s Werelds beste werkomgeving volgens het tijdschrift Fortune is: Google. Dit bedrijf heeft secundaire arbeidsvoorwaarden waarvan je zult likkebaarden: van massages en knip- en scheerbeurten tot een klimwand en een golfbaan.  Dit lijkt misschien een uitzinnige investering in het comfort van medewerkers, maar feit is dat het werkt. Maar wat doe je als je niet het budget van een multinational hebt?

Een aantrekkelijke werkomgeving creëren

Gelukkige werknemers zijn productiever, creatiever en klantgerichter. Ze nemen minder snel ontslag en melden zich minder snel ziek. Bovendien fungeren ze als ambassadeur. Deze buitensporige uitgaven komen voort uit één beweegreden: gelukkige werknemers betekenen hogere winsten.

Aantrekkelijke werkomgeving

Maar wat doe je als je niet het budget van een multinational hebt en je niet eens ruimte hebt voor een grotere printer, laat staan voor een voetbaltafel? Ook dan zijn er genoeg mogelijkheden, en in het boek ‘Hier wil je werken‘ van Ron Friedman vind je allerlei verhalen en voorbeelden. De auteur gaat in op ontdekkingen op het gebied van motivatie, creativiteit, gedragseconomie, neurowetenschap en bedrijfskunde. En hoe je daarmee een betere werkomgeving kunt creëren. Dit boek is niet alleen geschreven voor CEO’s maar zeker ook voor (aankomende) leidinggevenden die hun eigen productiviteit of die van het team willen verbeteren.

Lessen

Er zijn in het kort drie lessen te trekken.

Les 1: betrokken medewerkers
Autonomie, competentie en verbondenheid zijn de ingrediënten voor betrokkenheid. Autonomie ervaar je als je het gevoel hebt dat je zelf keuzes kunt maken in je werk. Wil je autonomie stimuleren, leg dan de beweegredenen uit als je een opdracht geeft en bied flexibiliteit voor het uitvoeren (het hoe, wanneer). Je competent voelen gebeurt in een omgeving waarin directe feedback plaatsvindt en er erkenning en groeimogelijkheden zijn. Verbondenheid ontstaat wanneer werknemers onderling een hechte band aangaan en het ook over andere zaken dan werk hebben.

Les 2: energie verdelen
Onze concentratie is niet de hele dag op het hoogste niveau. Elke middag vertoont onze concentratie bijvoorbeeld een dip, en het kost na elke onderbreking – hoe kort ook – tijd om onze concentratie te hervinden. Het is daarom slim om werkplekken zo in te richten dat mensen hun geestelijke gesteldheid kunnen sparen en hun energie weer op te laden als ze er doorheen zitten. Dit kan door te spelen, te bewegen, even een dutje te doen of een gezonde snack te eten.

Les 3: werk en privé combineren
Een betere werk/privébalans maakt werknemers simpelweg gelukkiger. Heeft de organisatie vertrouwen in het verantwoordelijkheidsgevoel van medewerkers, dan creëert dit loyaliteit en betrokkenheid. En dat bespaart weer op de lange termijn geld.

Reageer op dit artikel