blog

Zo creëer je een zakelijke look: 5 tips

Taal en communiceren

Op kantoor is het belangrijk om professionaliteit uit te stralen. Ieder bedrijf hanteert zijn eigen kledingvoorschriften. 5 tips.

Zo creëer je een zakelijke look: 5 tips

Vrouwen kunnen hier vaak vrijer mee omgaan dan mannen. Waar mannen vaak gebonden zijn aan een overhemd en nette broek, kunnen vrouwen kiezen voor een jurk, rok of een broekpak. Daarnaast zijn er voor vrouwen meerdere manieren om de zakelijke look compleet te maken: accessoires.

1. Vind de juiste outfit

Het uitzoeken van een professionele outfit kan erg eenvoudig zijn. Voor een basic zakelijke outfit kun je bijvoorbeeld kiezen voor een nette zwarte broek en een mooie blouse. Als je een meer vrouwelijke look wilt, kun je kiezen voor een nette jurk. Kies bij voorkeur voor een model met kleine mouwen. Hiermee creëer je een moderne uitstraling. Zorg ervoor dat de jurk minimaal tot kniehoogte komt. Een zakelijke outfit mag namelijk niet te uitdagend zijn. Een andere populaire combinatie waarmee je een vrouwelijke look creëert is een rok met een nette blouse. Blote benen zijn niet op elke werkvloer geaccepteerd. Draag daarom een panty onder je jurk of rok.

2. Let op de pasvorm

Voor een professionele uitstraling is het belangrijk dat je op de pasvorm van je kleding let. Je professionele imago gaat al snel verloren wanneer je bijvoorbeeld een te strakke jurk, of een te grote pantalon draagt. Let er bij een jurk of rok dus vooral op dat deze niet te strak zitten. Op werk wil je je rondingen niet té veel accentueren. Zorg daarom voor een bescheiden decolleté. Kijk bij het passen van een blouse naar de lengte van de mouwen en naar de borstomvang. Zorg er bij een formele blouse voor dat de mouwen tot aan je polsen komen. Daarnaast moet er bij een blouse overal ongeveer één centimeter ruimte over zijn, zodat de blouse nergens knelt. Draag je liever kleding die strakker valt? Compenseer strakke kleding dan met kleding die wijder valt. Een strakke rok kun je bijvoorbeeld combineren met een wijder vallende blouse. Hierdoor krijg je een zakelijke look met een speelse touch.

3. Let op de kleur

Kleuren zijn een zeer belangrijk onderdeel van je outfit. Ze zijn namelijk voor een groot deel verantwoordelijk voor je imago. Onbewust maakt iedereen namelijk associaties met kleuren. Kies bij een zakelijke look bijvoorbeeld voor kleuren zoals wit, blauw en grijs. Deze kleuren worden vooral geassocieerd met betrouwbaarheid, loyaliteit en rust. In zakelijk omgeving worden deze kleuren dan ook veel gebruikt. Als je kleur wilt toevoegen aan je zakelijke outfit kun je kiezen voor pasteltinten. Deze kleuren zorgen op een subtiele manier voor vrolijkheid, zonder dat je outfit druk wordt. Als je meer felle kleuren wilt dragen, kun je deze compenseren met rustige kleuren (blauw en grijs). Bovendien kun je fellere kleuren laten terugkomen in de accessoires die je draagt.

4. Je schoenen verdienen aandacht

Schoenen zijn misschien wel het belangrijkste onderdeel van je outfit. Schoenen zeggen veel over je persoonlijkheid. De pump is de populairste damesschoen. Deze elegante schoen past bij veel verschillende outfits. Als je een stoerdere uitstraling wilt kun je kiezen voor veterschoenen. Combineer de veterschoenen met een pantalon en een nette blouse voor een klassiek-zakelijke look.

5. Accessoires: de finishing touch

Geen outfit is compleet zonder accessoires. Als je je outfit eenmaal hebt uitgekozen kun je deze afmaken met sieraden. Zorg er bij een zakelijke outfit echter voor dat je niet teveel sieraden draagt. Gebruik ze om je outfit te accentueren en te verfijnen, zonder dat je sieraden te veel afleiden. Maak je outfit compleet met een mooie handtas. Kies hier bij voorkeur voor een subtiel model met genoeg ruimte voor belangrijke documenten. Tip: match je tas met je schoenen voor de meest verzorgde look.

Bron: Schulte

Aan de slag met jouw personal brand

In de training Personal branding ga je nog een laag dieper kijken naar jouw reputatie en persoonlijk A-merk. Vanuit invalshoeken uit de psychologie en marketing & sales. Ontdek waar jouw persoonlijk merk of blauwdruk voor staat.

Reageer op dit artikel