blog

Blog Gwennie Benjamins: Luister (naar jezelf)!

Taal en communiceren

Vorig jaar viel ik van de een op de andere dag uit. Niet dat ik griep had of een gebroken been. Ik hoefde ook niet geopereerd te worden en al mijn organen deden precies wat ze moesten doen. Ik kon mezelf alleen niet meer concentreren. Ik vond het lastig om met meer dan twee mensen in een ruimte te zijn en bij de gedachte dat ik iets moest organiseren brak het koude zweet me spontaan uit. Toen ik ook nog hartkloppingen kreeg en alleen nog maar kon huilen achter mijn bureau, zat er niets anders op dan mezelf ziek te melden en naar huis te gaan.

Blog Gwennie Benjamins: Luister (naar jezelf)!

Daar zat ik dan. Geen idee wat er met me aan de hand was, geen idee wat ik moest doen. 

Mijn huisarts wist het ook allemaal niet. Alle testen die ze kon doen werden gedaan en uit alles bleek dat ik kerngezond was. Lichamelijk gezien dan. Want tja, na al die goede uitslagen werd het toch eens tijd om naar iemand te gaan met wie ik zou kunnen praten, zoals ze het voorzichtig uitlegde. 

Mij interesseerde het allemaal niet meer. Er moest iets gedaan worden, dat zag ik zelf ook wel. Ik wilde weer blij zijn. En als ik hiervoor mijn gehele hele ziel en zaligheid bij iemand op tafel moest gaan leggen, dan deed ik dat met alle liefde en plezier. 

Juiste snaar

Bij het eerste gesprek ging het al mis.  

‘Je bent wel erg goed in het verwoorden van de dingen, is het niet?’ De psycholoog keek me rustig aan en wees naar mijn kop thee, die nog ongeroerd op tafel koud stond te worden. 
‘Luister je nou ook weleens naar jezelf?’ 

Die ene vraag was genoeg om mij met een smak terug tot mezelf te brengen. Ik zal je de rest van de gesprekken besparen, maar hij had wel een snaar geraakt. De juiste snaar. 

Geen idee wat er met me aan de hand was, geen idee wat ik moest doen

Want hoe makkelijk is het om te praten? Om je mond open te doen en elkaar uit te leggen hoe bepaalde zaken het beste geregeld kunnen worden? Of waarom het beter is om die ene bijeenkomst toch op donderdag te organiseren in plaats van dinsdag?  

Hoe vaak zeg je wel niet tegen jezelf: nog eventjes dit… of nog een uurtje langer dat, dan is de klus geklaard? 

 

Maar wanneer luister je nu eigenlijk? Naar die ene collega die het thuis moeilijk heeft?  

Of naar jezelf? 

Mijn idee is daarom: het nieuwe communiceren is vooral goed luisteren! 

Auteur: Gwennie Benjamins

Hoewel het nooit écht de bedoeling was om managementassistente te worden, werkt Gwennie Benjamins alweer jarenlang als ‘rechterhand van’. Zo heeft ze menig manager bijgestaan. Sinds tien jaar is ze werkzaam in de rechtspraak, waarvan de laatste twee jaar bij het bestuurssecretariaat van de rechtbank in Breda. In haar vrije tijd schrijft ze veel (zie: www.gwennie.nl) en fotografeert ze alles wat los en vast zit.

Reageer op dit artikel