checklist

Feedback geven en krijgen over teksten

Taal en communiceren

Tips bij feedback vragen

– Bepaal wat voor feedback je nodig hebt: wil je precies of globaal commentaar? Gaat het om  taalgebruik, spelling of grammatica? Of vooral om de inhoud van de tekst?
– Kies goed wie je inschakelt, iemand die je vertrouwt en van wie je iets kunt leren. Iemand die betrokken is en niet alleen heel kritisch of heel enthousiast is.
– Bedenk hoeveel tijd je nodig hebt om de feedback te verwerken. Is de deadline al in zicht, maak je feedbackopdracht dan kleiner.
– Meld de feedbackgever wat de situatie is, het doel en de doelgroep van de tekst. Zeg ook wat je van hem of haar verwacht en spreek een deadline af.
– Ontvang de feedback van harte. Vraag verduidelijking, maar ga niet in discussie. Je hoeft je niet te verdedigen. De opmerkingen zijn niet bedoeld als aanval of beschuldiging, enkel ter bevordering van je schrijfvaardigheid.

Tips bij feedback geven
– Vraag van tevoren wat de ander verwacht. Op welk onderdeel moet je letten? Wat voor soort feedback en wat is de deadline? Je kunt iemand plezieren met een vaag compliment, maar daar heeft diegene niet veel aan. Vraag naar doel, doelgroep, situatie, soort feedback en deadline.
– Lees de tekst zorgvuldig en bedwing de behoefte om direct taalfouten te verbeteren, tenzij de ander daar expliciet om heeft gevraagd.
– Schrijf de feedback uit, zowel positieve als negatieve punten.
– Vertel mondeling welk effect de tekst op je had. Klets er niet omheen, maar noem kort en krachtig en op een betrokken manier jouw punten. Met jouw waarneming zorg je ervoor dat de schrijver zijn tekst voor het eerst met andere ogen ziet. Dit maakt de weg vrij voor waardering en leren.
– Geef de ander tijd en ruimte om te reageren en ga niet in discussie.

Klantvriendelijke brieven: vijf vuistregels
‘Spreektaal’ tijdens het schrijven
Tekst controleren: 10 tips
Snel redigeren: 10 tips
8 tips voor een goede zinsbouw
Boek: Vlot en helder schrijven
Training: Bewust schriftelijk communiceren en Redigeren van teksten

Reageer op dit artikel