checklist

Bepalen van je kledingstijl

Taal en communiceren

Je uiterlijk is het eerste wat iemand van je ziet. In deze tijd, waarin mensen ongelooflijk veel indrukken tegelijk op zich af krijgen, wordt dit alleen maar belangrijker.

Een essentieel onderdeel van je uiterlijk vormt natuurlijk je kleding. Je kleding is dus een belangrijke vorm van communicatie. Wat communiceer jij? En komt dat overeen met wie je bent?

Zorg ervoor dat jij en jouw kleding dezelfde taal spreken!

De eerste vraag voor het aanleggen van een goede garderobe is: welke stijl past bij mij?

Een stijl die bij je past is een stijl die je uiterlijke en innerlijke kenmerken (dus je lichamelijke kenmerken en je persoonlijkheid) bij elkaar brengt.

Je persoonlijkheid is daarbij voor je stijlbepaling de doorslaggevende factor. Daarom is het voor je stijlbepaling belangrijk eerst een goed, eerlijk beeld van jezelf te krijgen. Trek hier bewust tijd voor uit. Vragen die je jezelf bijvoorbeeld kunt stellen zijn:

 1. Wat wil ik uitstralen?
 2. Wat zijn mijn meest in het oog springende karaktereigenschappen?
 3. Hoe wil ik die uitdragen?
 4. Hoe wil ik beslist niet overkomen?
 5. Wil ik opvallen of blijf ik liever op de achtergrond?
 6. Welke indruk wil ik achterlaten na een eerste contact?
 7. Wat wil ik veránderen aan mijn uitstraling?
 8. In wat voor omgeving functioneer ik?
 9. Wat is de kledingcode van die omgeving?
 10. Wil ik mij daaraan aanpassen of ga ik mijn eigen weg?
 11. Wat wil ik bereiken met mijn uitstraling?
 12. Wat vind ik mooi?
 13. Welke van de volgende kenmerken zijn voor mij van toepassing? Ben ik efficiënt, ervaren, zeker/onzeker, tegemoetkomend/gereserveerd, zakelijk, vrolijk, rustig, dynamisch, benaderbaar/afstandelijk, professioneel, warm, betrouwbaar, slim, succesvol? En zo ja, wat hoort daar voor soort kleding bij?
 14. Welke andere benamingen zijn op mij van toepassing? En wat hoort daarbij?

Werk dit eens rustig voor jezelf door. Ook kan het nuttig zijn het hier met mensen uit je netwerk (zakelijk en privé) over te hebben. Sommige feedback kan je nog wel eens verrassen. En wie weet zet je anderen ook nog aan tot nadenken.

Inzichten in de antwoorden voor jou persoonlijk geven je in ieder geval de nodige aanknopingspunten voor het bepalen van een stijl die specifiek bij jou past.

Kleding en uitstraling onderschat wapen
Kledingadvies
Een succesvol zakelijk uiterlijk
Boek: Innerlijk talent, uiterlijke presentatie
Training: Bewust mondeling communiceren

Reageer op dit artikel