checklist

Zes basisstijlen voor kleding

Taal en communiceren

Je kledingkast puilt uit. Tóch vind je niets om aan te trekken. Herkenbaar?

Als je weet welke kledingstijl bij je past, en je je hier consequent aan gaat houden, gaat dit je in de toekomst steeds minder overkomen.

Om je te helpen bepalen welke kledingstijl bij jou past, vind je hieronder een overzicht van de zes basisstijlen. Je vertegenwoordigt óf uitgesproken een van deze zes stijlen, óf je kiest voor een combinatie van een paar stijlen. Belangrijk is dat je je stijl bewust bepaalt en dat je je daar, voor blijvend effect, vervolgens consequent aan houdt, zeker voor wat betreft je zakelijke garderobe. Je zult zien: je gekozen stijl gaat voor je werken!

De zes basisstijlen:

Dramatisch
Zoals het woord al zegt: een stijl met de nodige dramatiek. Ben jij niet verlegen is en val je graag op? Geniet jij ervan een duidelijke entree te maken? Dan zou deze stijl heel goed bij jou kunnen passen. Denk bijvoorbeeld aan een vrouw die helemaal in het zwart gekleed is, met één opvallend felrood accent. Een vrouw die deze stijl prachtig kan (uit)dragen is Sophia Loren.

Nonchalant/natuurlijk
Ben jij eerder een wat nonchalanter, sportiever type vrouw? Houd je niet van gekunsteldheid en wil je juist niet te erg opvallen? Is draagcomfort van je kleding voor jou van groot belang? Dan past deze stijl goed bij jou. Je kiest overwegend voor meer gedekte kleuren en een niet te getailleerde stijl. Een representatief voorbeeld van deze stijl, op elegante wijze vormgegeven, is Jacqueline Kennedy.

Creatief
Deze stijl is geschikt voor vrouwen die vanuit een bepaalde – bijna artistieke – aanleg de flair hebben om schijnbaar heel uiteenlopende kledingstukken, materialen, kleuren en accessoires samen te brengen tot prachtige outfits. Je combineert bijvoorbeeld wol met kant of velours, draagt een heel representatief pak met een gek giletje en mixt aparte kleurencombinaties en bijzondere accessoires. Iemand die aan deze stijl op rustige wijze inhoud geeft, is de actrice Julia Roberts. Bij haar past de stijl creatief, maar met een romantische invalshoek.

Romantisch
Bij deze stijl hoef je echt niet meteen te denken aan strikjes, lintjes en bloemetjes. Vrouwen bij wie deze stijl past, houden overwegend van zachtere tinten. Je kiest kleding met een vloeiende belijning, zoals gerende lange rokken of jurken en zwierige jasjes. Deze zijn uitgevoerd in zachte, soepele, vaak zijdeachtige materialen. De actrice Meryl Streep is deze stijl op het lijf gesneden.

Klassiek
Een representatieve, tijdloze stijl in een mooie pasvorm en een goede kwaliteit. Vrouwen bij wie deze stijl past, hebben niet de behoefte hun kledingkast te vullen met van alles en nog wat. Zij zijn consistent in hun keuze voor goede kwaliteit in mooie basic kleuren. Ze hebben de nodige colberts in hun kast hangen en zien er altijd verzorgd uit. Coco Chanel is beroemd geworden met haar ‘little black dress’, het klassieke zwarte basisjurkje, dat volgens haar iedere vrouw in haar garderobe moet hebben als veilig basiskledingstuk voor allerlei uiteenlopende gelegenheden.

Eurochique
Modeontwerper Yves Saint Laurent heeft zich deze stijl in zijn ontwerpen en uitvoering daarvan als geen ander eigen gemaakt. Deze stijl heeft als basis een chique nonchalance. Vrouwen die voor deze stijl kiezen, geven de voorkeur aan een beperkte garderobe van een excellente kwaliteit. Zij kiezen voor meer gedekte kleuren, prachtige kwaliteiten stof en een perfecte, nonchalant soepel vallende pasvorm. Niets staat streng of gekunsteld. De stijl is ‘understated’ chique en wordt met de nodige flair gedragen. Een vrouw bij wie deze stijl prachtig past, is de actrice Glenn Close.

Dresscodes
Kan een werkgever een oorbel, piercing of tatoe verbieden?
Kan mijn werkgever me verplichten een stropdas te dragen?
Boek: Innerlijk talent, uiterlijke presentatie
Training: Communiceren met NLP

Reageer op dit artikel