checklist

Verander je afdeling met complimenten

Taal en communiceren

Linda van der Wal vertelt je waarom een kleine moeite heel veel op kan leveren.

Op de werkvloer heerst een chronisch gebrek aan waardering. Slechts 1 op de 5 werknemers voelt zich gewaardeerd. Gelukkig voelt het merendeel van de managementondersteuners zich wel gewaardeerd: 72% voelt zich vaak tot altijd gewaardeerd, blijkt uit het Management Support Loopbaanonderzoek 2013. Linda van der Wal vertelt je waarom een kleine moeite heel veel op kan leveren.

De kracht van complimenten
In het dagelijkse werk kijken we met name naar wat er mis gaat en staan we weinig stil bij wat er goed gaat. ‘Als er iets niet goed gaat staan ze meteen aan mijn bureau. Maar over alle dingen die ik goed doe, hoor ik nooit wat’ is dan ook een veelgehoorde klacht, zeker in deze tijden van reorganisaties en bezuinigingen. Terwijl waardering niet alleen belangrijk is voor je werkplezier, maar er ook voor zorgt dat je goed kunt functioneren. Bovendien hebben complimenten de kracht om je blik op de wereld te veranderen.

Flexibiliteit
Juist in lastige tijden wordt een groot beroep op je flexibiliteit gedaan. We moeten allemaal de broekriem aanhalen en ons aanpassen aan de omstandigheden. Mogelijkheden zien is dan belangrijk om goed te kunnen functioneren. Al was het maar om het dagelijkse werk met minder collega’s af te krijgen. Focus op wat er wel goed gaat betekent niet dat je ontkent dat er dingen mis zijn. Salaris inleveren of het ontslag van je favoriete collega, worden er niet leuker door. Het is ook niet de bedoeling om dat te negeren of om het leuk te maken. Je focus verleggen zorgt er wel voor dat de negatieve dingen niet alles bepalend zijn en dat je gemakkelijker met lastige situaties om kunt gaan.

Omslag
Een compliment geven vraagt dat je de aandacht verlegt van de irritante gewoonten van je collega of de dagelijkse druk op je werk, naar datgene wat je wel waardeert. Het vraagt een omschakeling, maar dan kun je opeens eigenschappen zien waar je normaal nauwelijks meer bij stil staat. De collega, die slordig is op haar werk, is daarentegen wel heel hartelijk. Als je drie keer meer aandacht hebt voor het positieve dan het negatieve, bereik je een omslagpunt. Het is net als bij water dat kookt bij honderd graden. Bij het omslagpunt van positiviteit, gaan mensen floreren. Dit wordt wel het losado-effect genoemd. Mensen die floreren zijn geen workaholics, maar gaan wel op in hun werk. Ze hebben meer plezier en meer veerkracht als het even tegenzit. Complimentenactie Op de werkplek kunnen complimenten verschil maken. Doe bijvoorbeeld eens mee met nationale complimentendag en deel kaarten uit met op de voorkant de tekst ‘Ik vind het geweldig om met jou te werken’ en op de achterkant een persoonlijke noot.

Kritische massa
Als jij wilt dat er in jouw bedrijf of afdeling meer aandacht komt voor complimenten, dan kun je eenvoudig zelf starten. Net als Dorrit kun je de complimentenkaarten gebruiken om je collega’s te laten weten wat je waardeert aan hen. Vervolgens kun je hen vragen het compliment weer door te geven aan iemand anders. Als je het groter wilt aanpakken kun je het ook op de agenda zetten in jouw afdeling. Samen met anderen kun je dan tot een complimentenactie in jullie bedrijf opzetten. Zo kun je wellicht sneller meer mensen bereiken. Wanneer 10% van de mensen in jouw afdeling of bedrijf meedoet, heb je kritische massa bereikt en komt er een echte verandering op gang. Aanstekelijk Het mooie van complimenten is dat je alleen een beetje tijd en aandacht nodig hebt om het positieve effect te oogsten. Je geeft de ander een mooi cadeau, maar je bent zelf de grootste winnaar. Door je blik te verleggen naar het positieve werk je aan je eigen goede gevoel. Je versterkt je eigenwaarde en veerkracht. Met de oefening en inspiratie in het kader kun je eenvoudig zelf starten. Met jouw acties kun je een sneeuwbaleffect in jouw (werk)omgeving creëren, want het leuke is dat onderzoek laat zien dat positiviteit aanstekelijk werkt.

Oefen jezelf in complimenteren en voel je meteen vrolijker
Noteer een maand lang aan het einde van elke (werk)dag wat één welgemeend compliment voor jezelf of voor iemand anders. Het mogen gerust ook kleine dingen zijn, die je waardeert. Let wel, je innerlijke criticus mag niet mee doen. Dus het is nooit te klein of te suf om op te schrijven. Als je wilt mag je het compliment aan de betreffende persoon geven, maar er alleen bij stil staan is ook al genoeg. Als je een maand lang deze oefening doet vergroot je positiviteit en zelfvertrouwen. Bovendien wordt het steeds gemakkelijker om complimenten te verzinnen en te geven.

Inspiratie
Youtube: Give a compliment get a compliment
Complimentenkaarten 
Lezing Linda van der Wal
Boek: Positivity door Barbara Fredrikson
Boek: Het groot complimentenboek door Frank van Marwijk en Hans Poortvliet

Reageer op dit artikel