checklist

Versterk je presentatie

Taal en communiceren

Tip 1 Gebruik beeld

Voor de TED-sprekers geen Powerpointpresentaties met veel tekst. Ze gebruiken beeld om hun verhaal te ondersteunen. Logisch, want één beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Spreker Etienne Abelin gebruikte het beeld van een auto verloren op een landweg om te laten zien hoe zijn ‘music animation machine’ helpt om een weg te vinden in de muzikale woestijn van klassieke muziek, zodat je herkenningspunten krijgt in de muziek.

Tip 2 Gebruik anekdotes
Verhalen spreken luisteraars aan. Anekdotes zijn dan ook een geweldige manier om de aandacht vast te houden. Als je het persoonlijk maakt wordt het vaak nog sterker. Leiderschapsfenomeen Manfred Kets de Vries begon zijn verhaal met een beeld van het huis waar hij is opgegroeid en waar in de oorlog veel onderduikers verscholen zaten. Hij koppelde dit aan zijn fascinatie met ‘leaders gone bad’.

Tip 3 Gebruik lijstjes
Ken jij het ook dat je soms de structuur in een verhaal kwijt raakt? Een lijstje kan jou en de luisteraars helpen om snel de kern van je betoog te vatten. Fotograaf Jimmy Nelson deelde drie levenslessen. Door het benoemen hiervan was het verhaal goed te volgen. Eén van zijn lessen was om nooit af te gaan op de eerste indruk. Aan het eind van zijn presentatie herhaalde hij de drie punten, zodat iedereen ze meteen weer op het netvlies had staan. Deze tip is ook goed te gebruiken als je een punt maakt in een vergadering. Door je argumenten te nummeren blijven ze de luisteraars beter bij.

Tip 4 Stel vragen
Vragen zijn een geweldige manier om interactie te bewerkstelligen. Bij een grote groep kun je niet iedereen laten antwoorden, maar enkel het stellen van de vraag maakt al dat het brein van de luisteraars aan de slag gaat. Vervolgens kun je in je presentatie zelf het antwoord geven. Je toehoorders zijn in ieder geval meer betrokken bij je verhaal. Amy Robinson van MIT vroeg de zaal wat zij de beste innovatie ooit vonden. Nadat verschillende mensen wat hadden geroepen liet ze een sheet zien met pictogrammen van allerlei innovaties. De kern van haar verhaal: ze komen allemaal voort uit het menselijke brein, haar vakgebied.

Tip 5 Gebruik humor
Deze strategie moet je passen. Een grap kan ook snel verkeerd vallen. Maar als je het goed voorbereidt, heb je de aandacht meteen te pakken. Tijdens TedX vertelde Hans Clevers over stamcellen. Niet de meest eenvoudige kost. Om het wat luchtiger te maken vertelde hij over een pionier op het gebied van stamcellen. Deze meneer LeBlond komt uit 1910. In 2004 gaf hij zijn eerste Powerpointpresentatie, waarbij hij de legendarische opmerking maakte: ‘Tot nu toe dacht ik dat Powerpoint een gereedschap was om je potlood te slijpen’. Met dit voorbeeld had Hans Clevers meteen de lachers op zijn hand.

Samenvattend
Of je nu voor een groot publiek staat, je collega wilt overtuigen of je punt wilt maken in een vergadering, het helpt om goed na te denken over je presentatie. De bovenstaande tips helpen je om de aandacht van je luisteraars vast te houden en je verhaal memorabel te maken. Zo komt je boodschap beter over en heb je meer kans op succes.

Prezi: tips voor gevorderden
20 tips om je kleding voor je te laten werken
Zakelijke representatie: een stappenplan
Boek: Digitaal presenteren
Training: Powersecretaresse 2

Reageer op dit artikel