checklist

Digitaal werken: deze vragen helpen je op weg

Taal en communiceren

Aan potentiële tools voor digitaal werken geen gebrek. De uitdaging zit in het kiezen van de juiste tool of combinatie van tools als oplossing voor jullie probleem. Deze drie vragen helpen jou op weg bij het maken van een keuze.

Digitaal werken: deze vragen helpen je op weg

Wat willen je collega’s?

Werken doen we niet alleen meer overdag op kantoor, maar ook onderweg en ‘s avonds. Met een Apple (of juist niet) en niet altijd met een goede internetverbinding. Soms gaat het beter op de laptop, maar je moet ook moeiteloos op je mobiel verder kunnen gaan. Begin daarom met het inventariseren en vertalen van de wensen van jezelf en die van je collega’s. Stel een wensenlijst op voor je online tools. Ga hiervoor bij iedereen langs. Want juist iemands rol is heel bepalend voor zijn wensen. Denk bijvoorbeeld aan een afdelingsmanager die alleen de belangrijkste updates wil zien van een project, terwijl de projectleider overal van op de hoogte wil zijn.

Wat wil de organisatie?

Nu je een behoorlijke lijst met wensen hebt, is het belangrijk om te kijken welke passen bij jullie organisatie. Pak daarom de organisatiestrategie of -waarden erbij en kijk of de wensen overeenkomen. Als je voor een organisatie werkt die bijvoorbeeld toegankelijkheid van kennis en informatie belangrijk vindt, kun je niet hardmaken dat je met je team zoveel mogelijk mappen en bestanden wilt beveiligen. Slimmer werken doe je namelijk niet alleen voor jezelf, maar ook om als organisatie beter te presteren.

Wat wordt er al gebruikt?

Zijn er al licenties voor tools die je niet kende? Dan kun je daarmee snel aan de slag. Je wensenlijst gebruik je als leidraad om te bepalen of deze tool voldoet. Maar ook ervaringen van collega’s helpen je om de juiste keuze te maken. Mocht je echt op een nieuwe tool gestuit zijn, kijk dan of je een paar weken kunt proef draaien. Onder de noemer van een pilot voorkom je dat je verzandt in trage besluitvormingsprocessen en bezwaren. Bespreek de tools die je in gedachten hebt met de ICT-afdeling of -adviseurs. Zij kunnen je adviseren over informatiebeveiliging en standaardisatie.

Door Corine Ahlrichs, Digital Workplace Consultant bij Mixit, en Tom Olsthoorn, organisatie-adviseur bij Hutspot.

Tip

De nieuwe training POWERsecretaresse Digitaal van Management Support. Zelfs als je denkt een doorgewinterde digitale gebruiker te zijn, valt er nog heel wat bij te leren. 70% van de toepassingen is wel bekend, maar de echte winst zit vaak in die 30% ‘verborgen mogelijkheden’. Speciaal daarvoor is deze training ontwikkeld: maak van jezelf in één dag een digitale expert.

Reageer op dit artikel