checklist

10 gouden netwerktips

Taal en communiceren

Je komt ze regelmatig tegen op netwerkbijeenkomsten: de visitekaartjes uitdelende, ongeleide projectielen. Mensen die in korte tijd zoveel mogelijk opdrachtgevers willen scoren of uit zijn op een nieuwe baan. En dat is precies wat je beter kunt laten als je waardevolle en duurzame contacten met vakgenoten wilt aangaan. 

10 gouden netwerktips

Bij netwerken is het help-aspect namelijk heel belangrijk, aldus directiesecretaresse Greetje van Vroonhoven. Ze is naast haar baan ook voorzitter van de EUMA (European Management Assistants), een groot internationaal netwerk dat dit jaar haar 40-jarig jubileum viert. “Je investeert tijd in die ander door te luisteren. Je wisselt kennis en ervaringen uit en je verschijnt regelmatig op netwerkbijeenkomsten. Netwerken bestaat bij mij voor het grootste gedeelte uit geven.”

Niet halen, maar brengen

De gunfactor is dus belangrijk. Net als het kennen van iemands kwaliteiten. “Netwerken is: bereid zijn je eigen netwerk en kennis open te stellen voor die ander”, stelt netwerkspecialist Cecil Penso senior. “Je komt iets brengen in plaats van halen. Als ik tijdens een netwerkborrel hoor dat iemand op zoek is naar een man of vrouw met een speciale vaardigheid, dan kan ik zeggen: ‘Ik breng je graag in contact met Paula. Ik denk dat jullie veel aan elkaar zullen hebben’. Geen mens die daar nee tegen zegt. En waarom stuur ik haar door? Ik weet waar ze goed in is en ik vind haar een prettig mens. Dan gebeuren er mooie dingen. Mensen zijn sneller geneigd om iets voor je terug te doen. Je werkt in feite aan je eigen gunfactor. Bovendien leren ze je beter kennen. Want ze gaan je ongetwijfeld vragen stellen.”

10 gouden netwerktips

  1. Toon oprechte interesse in de ander
  2. Luister goed
  3. Stel je vragen
  4. Onderhoud contacten door regelmatig naar netwerkbijeenkomsten te gaan
  5. Stap op nieuwe contacten af
  6. Praat met passie over je werk
  7. Stel je eigen netwerk beschikbaar
  8. Meld je aan bij een netwerkvereniging
  9. Betrek je baas bij je netwerk
  10. Durf over jezelf te vertellen

Get connected

Ga de verbinding aan en kom ook kennis en contacten opdoen tijdens het (gratis) congres ‘Get Connected’ op Management Support Live op 12 november 2015.

Reageer op dit artikel