checklist

10 tips om actief te leren luisteren

Taal en communiceren

Goed luisteren is een kunst en tegelijkertijd een voorwaarde voor goede communicatie. Maar niet iedereen beheerst die kunst. Karen Visser geeft daarom 10 tips om actief te leren luisteren. Kijk naar de non-verbale signalen. Die voegen veel toe aan een verhaal; een blik kan op sarcasme duiden, of de mate van iemands betrokkenheid aangeven. Minimaliseer […]

10 tips om actief te leren luisteren

Goed luisteren is een kunst en tegelijkertijd een voorwaarde voor goede communicatie. Maar niet iedereen beheerst die kunst. Karen Visser geeft daarom 10 tips om actief te leren luisteren.

  1. Kijk naar de non-verbale signalen. Die voegen veel toe aan een verhaal; een blik kan op sarcasme duiden, of de mate van iemands betrokkenheid aangeven.
  2. Minimaliseer afleiding. Kijk niet naar je telefoon, naar anderen of naar buiten. Zoek desnoods samen een andere plek op, als je merkt dat luisteren lastig gaat.
  3. Stel je gesprekspartner op zijn gemak. Dat kun je doen door je eigen blik (vriendelijk kijken), maar ook door geluiden (hmm hmm), te knikken of oogcontact te maken.
  4. Vermijd onderbrekingen. Ook al duurt het verhaal langer; val iemand niet in de rede. Als je het toch wilt doen, kondig het dan aan (“Als ik je even mag onderbreken…”) en doe het vooral om een aanscherpende vraag te stellen (“Wat is voor jou het belangrijkste probleem hierin?”).
  5. Vraag door op onduidelijkheden, liefst met een open vraag. Open vragen beginnen met wat, wie, hoe, waarom of wanneer. Vind je het lastig om die te formuleren, herhaal dan een term die je niet begrijpt op een vragende toon. Dat prikkelt de ander om een toelichting te geven.
  6. Moedig de ander aan om door te vertellen. Dat kun je op verbale en non-verbale manier doen; zo lang de ander maar het gevoel heeft dat hij of zij je volle aandacht krijgt.
  7. Maak aantekeningen of tekeningen. Als de situatie er zich voor leent, maak dan aantekeningen – of een mindmap, of een doodle – om de rode draad vast te houden. Dat helpt als je een samenvatting gaat maken.
  8. Probeer onbevooroordeeld te luisteren en dat ook te laten zien. Houd een open blik, druk niet non-verbaal uit dat je negatief denkt over het verhaal en houd jezelf voor dat je het hele verhaal gaat beluisteren.
  9. Vat samen wat je hoort, liefst in je eigen woorden. Als je een samenvatting teruggeeft, kun je pas echt goed toetsen of je het verhaal goed begrijpt.
  10. Toets je aannames! Dat kan door samen te vatten, maar ook door vragen te stellen: “Dus als ik je goed begrijp, wil jij…”
Reageer op dit artikel