checklist

Zo pitch je een idee

Taal en communiceren

Hoe zorg je ervoor dat je manager je mening op prijs stelt, dat je gehoord wordt? Een paar tips voor secretaressen die graag hun visie op een prettige manier onder de aandacht brengen van hun manager. 

Zo pitch je een idee

Fase 1: Opwarmen

  1. Maak je manager klaar om je aandacht te geven. Dat doe je niet alleen door de manager aan te kijken, maar ook door met je lichaam de manager voor je open te stellen. Kijk maar eens naar een dirigent die de aandacht van zijn orkest vraagt: dat doet hij niet alleen met oogcontact, maar ook met zijn lijf en de energie die hij daarin stopt. Dus maak eerst non-verbaal contact.
  1. Ga pas praten als je manager niet meer praat.
  1. Creëer herkenbaarheid, cognitief en emotioneel. Laat je manager lachen, dat ontspant. Breng een verrassing, maak hem of haar nieuwsgierig. Zeg bijvoorbeeld: “Tien. Wandelend lunchen tijdens de heidag gaat ons tien nieuwe onderhoudsideeën opleveren.” Daar zal hij of zij ongetwijfeld op reageren zodat je sympathiek kunt gaan pitchen.

Fase 2: Idee pitchen

Structuur Te beantwoorden         vragen    Voorbeeld
Probleembeschrijving (vaak als vraag: hoe komt dat, kan dat niet anders?) Wat is het probleem en hoe komt dat? “Wist je dat de lunch op heidagen de meest verspilde en duurste energie is?”
Jouw oplossing Waarom is mijn idee de oplossing van het probleem? “Iedereen gaat bij zijn eigen collega’s zitten, praat over voetbal, tv of vakantie. En ze eten veel te veel zodat niemand na de lunch nog vooruit te branden is. Met een wandeling in het park en een opdracht die af moet zijn als de broodjes op zijn, hebben we zo tien nieuwe onderhoudsideeën te pakken.”
Voorbeeld(en) Waaruit blijkt dat mijn oplossing daadwerkelijk effectief is? “Weet je nog hoe enthousiast men was na de beleidsdag van onze vestiging in Groningen? Daar hebben ze dit ook gedaan en ik hoorde van mijn collega daar hoe effectief daarop het middagprogramma was.”
Conclusie met call for action Wat doet de organisatie aan dergelijke problemen? “Wat vind je ervan als ik dit nu eens helemaal voor je verzorg en de hele organisatie uit handen neem?”

Training

Wil je meer betekenen voor je manager of opdrachtgever? Heb je meer in huis dan je nu kunt laten zien? Kortom: Wil je een betere sparringpartner worden? Dan is onze training ‘Managementassistent als sparringpartner’ misschien iets voor jou. Klik hier voor meer informatie. 

Reageer op dit artikel