checklist

Vier voorwaarden voor een krachtige samenwerking met je manager

Taal en communiceren

1. Vertrouwen

Vier voorwaarden voor een krachtige samenwerking met je manager

Vertrouwen vormt de basis van een goede samenwerking met je manager. In een vertrouwensrelatie gaan mensen positief met elkaar om en vergeven ze het elkaar gemakkelijker als ze eens een steekje laten vallen.

– Vertrouwen in de kennis en kunde van jezelf
Om zo’n vertrouwensrelatie te creëren is het van belang vertrouwen te hebben in je eigen kennis en kunde. Wees overtuigd van jouw bijdrage aan je organisatie, hoewel je ongetwijfeld niet perfect bent.
Twijfel je soms aan je eigen kunnen? Zoek dan je beoordelingsformulier nog eens op en kijk naar de punten waarop je goed hebt gescoord. Sta bewust stil bij je kwaliteiten.

Tip
Om een goede inschatting van je kwaliteiten te maken, kun je ook eens aan anderen vragen wat zij jouw sterke punten vinden. Ook kun je aan hen vragen of zij een advies voor jou hebben om je op deze punten nog verder te ontwikkelen. 

– Vertrouwen in de kennis en kunde van de ander
Aan de andere kant moet je ook vertrouwen hebben in je manager. Vooral in zijn kennis en kunde, en zeker ook in zijn integriteit. Weet jij wat jouw manager betekent voor de organisatie? Hoe doet hij of zij het? Welke resultaten behaalt je manager? Vorm hierover je eigen mening en laat je niet leiden door wat je collega’ vinden.

2. Dialoog
Een tweede voorwaarde voor een krachtige samenwerking is dat jij met je manager een opbouwende dialoog kunt voeren. Dat jullie elkaar begrijpen, maar elkaar ook aanvullen in denkkracht. Daarvoor is het nodig dat je manager en jij af en toe de tijd nemen om te verwoorden waar jullie mee bezig zijn. Je kunt het voeren van zo’n dialoog oefenen met een goede vriendin: praat met haar over je werk, over wat je opvalt, wat je belangrijk vindt en waar je met je manager nog eens dieper op in wilt gaan. In een goede dialoog hebben beide gesprekspartners de ruimte om hun verhaal te doen. De verhalen mogen van elkaar verschillen en kunnen elkaar aanvullen. Het voeren van een goede dialoog leidt tot wederzijds begrip en vormt een motivatie voor een goede samenwerking.

3. Doen
Een derde voorwaarde voor een krachtige samenwerking is dat er door beide partijen gedaan wordt wat is beloofd. Niets is ergerlijker dan een leuke verstandhouding zonder het nemen van actie. Teamwerk kenmerkt zich echt door het nemen van actie door de spelers, en dat nodigt een ander weer uit om op zijn beurt in actie te komen. Dat is de toegevoegde waarde van een krachtige samenwerking. Weet jij waar je je manager goed in aanvult? En welke acties daarbij horen? Welke acties doet je manager, zodat jij hem kunt bijstaan of aanvullen?

4. Emoties
‘Gelukkig ben ik niet gaan huilen!’ is een uitspraak die je op het werk nog wel eens hoort. In onze cultuur wordt huilen als een zwaktebod gezien. Maar in een krachtige samenwerking moet er júíst ruimte zijn voor emoties. Het is wel belangrijk dat je je emoties zelf kunt reguleren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je op je werk compleet laat gaan en bijvoorbeeld in je boosheid de boel kort en klein slaat. Maar je eigen emoties herkennen en durven uiten in een samenwerkingsrelatie is alleen maar heel prettig. Je durft dan jezelf te laten zien. Het is wel iets wat van twee kanten moet komen. Als je manager in staat is zijn gevoelens te uiten, is dat een uitnodiging aan jou om dat ook te doen.

Krachtige samenwerking is een samenspel
Samenspel is een mooi woord voor samenwerken. Het betekent dat er ruimte is om te spelen, het eens anders te doen en te kijken wat er gebeurt. Het betekent ook dat jij als speler een belangrijke uitnodigende rol vervult naar de andere speler. Je manager en jij hebben wel degelijk een bepaalde uitwerking op elkaar en kunnen het beste in elkaar naar boven halen. Er zijn verschillende typen spelers met verschillende gebruiksaanwijzingen.

Slim samenwerken met Sharepoint
10 tips voor perfecte ondersteuning [vakbase]
Hoe ga je om met conflicten [vakbase]
Jouw toekomst als secretaresse [vakbase]
Managementassistent als sparringpartner [training]
Optimaal werken met Sharepoint [training]

 

Reageer op dit artikel