checklist

Tips voor je beoordeling

Taal en communiceren

De beoordelingsronde komt er weer aan.  Heb je nog geen idee hoe je beoordeling er uit gaat zien? Dan is er werk aan de winkel. Onderstaande tips helpen je om verrassingen te voorkomen.

Tips voor je beoordeling

1. Ken de beoordelingscriteria

Als je niet weet waar je op beoordeeld wordt, dan is iedere beoordeling natuurlijk een verrassing. Dit is dus de eerste en de belangrijkste tip: ken de concrete criteria al aan het begin van de beoordelingsperiode. Welke competenties zijn in jouw functie van belang en aan welke beschrijvingen van gedrag moet je voldoen? Kijk goed of dat concreet genoeg is. Een beschrijving als: ‘Bewaken van processen’ is te vaag: wanneer doe je dat dan goed? Bespreek met je leidinggevende de criteria en maak die zo concreet mogelijk.

2. Ken de beoordelingsprocedure

Weet hoe je beoordelaar tot de beoordeling komt. Het komt helaas nog steeds voor dat een beoordelaar pas gaat nadenken over de beoordeling als het formulier moet worden ingevuld. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Let er op dat je over een heel jaar beoordeeld wordt: wat je hebt gepresteerd in het eerste kwartaal is immers net zo belangrijk als wat je hebt gepresteerd in het laatste kwartaal.

3. Vraag regelmatig feedback aan je collega’s en (interne) klanten

Vraag gedurende het jaar regelmatig feedback aan de mensen die het meest met jou te maken hebben. Zo houd je zicht op je talentontwikkeling en ontwikkel je een reëel zelfbeeld. Een beoordelingsgesprek van je leidinggevende is vaak gebaseerd op één paar ogen. Feedback wordt pas echt interessant als je bevindingen van meerdere mensen hoort.

4. Doe concreet iets met die feedback

Laat zien dat je iets doet met de feedback die je krijgt. Dat kan door bijvoorbeeld een training te volgen of een collega te vragen je te helpen bij je ontwikkeling. Merk je bijvoorbeeld dat je moeite hebt om overzicht te houden? Vraag dan een collega die dat wel goed kan je daarbij te helpen.

5. Praat regelmatig met je leidinggevende over je functioneren

Neem je leidinggevende mee in je ontwikkeling. Vertel wat je geleerd hebt op een training en wat je daarmee doet in de praktijk. Vertel hoe je taken hebt opgepakt en wat het resultaat is. Vertel over de feedback die je hebt gekregen en wat je hiermee hebt gedaan. Als je jezelf ontwikkelt, maar het is niet zichtbaar voor anderen, dan kun je niet verwachten dat dit terugkomt in je beoordeling. Wees dus niet te bescheiden!

6. Bespreek bij goed functioneren je salariswensen

Verdiep je vóór het beoordelingsgesprek in het beloningsbeleid van je organisatie. Weet waar je recht op hebt of wat je zelf rechtvaardig vindt en breng dat ter sprake aan het eind van je gesprek. Laat je niet te snel afpoeieren met het argument dat salarisverhoging er niet in zit dit jaar, maar vraag door: wat is er wel mogelijk? Wat kan ik doen om wél in aanmerking te komen voor salarisverhoging?

7. Maak afspraken over het volgen van opleiding of training

Het is verstandig voor je eigen ontwikkeling én de opbouw van je CV om elk jaar minimaal één cursus of training te volgen. Oriënteer je op wat je wilt gaan doen en bereid een concreet voorstel voor dat je inbrengt aan het eind van je beoordelingsgesprek. Door het volgen van cursussen en trainingen laat je zien dat je je ontwikkelt.

8. Maak nu al afspraken over de beoordelingscriteria voor het volgende jaar

Maak nu al concrete afspraken over het volgende jaar. Blijven de beoordelingscriteria hetzelfde of komen er nieuwe bij? Breng zelf in wat jij belangrijk vindt. Daag jezelf uit door aanvullende taken of projecten te gaan doen en laat dit ook terugkomen in je beoordeling.

Tip

Op zoek naar een leuke cursus om jezelf verder te ontwikkelen? Bekijk dan eens ons opleidingenaanbod voor 2016. 

Reageer op dit artikel