checklist

SEO-tips voor bloggers

Taal en communiceren

Je blogt, omdat je ontdekt hebt dat het leuk is, maar vast ook voor online aandacht. Het effect van je blog kun je vergroten door deze SEO-tips toe te passen.

SEO-tips voor bloggers

SEO-tips voor bloggende assistants!

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization ofwel: zoekmachineoptimalisatie. Het zijn technieken waarmee je een website verbetert zodat zoekmachines als Google je site sneller en makkelijker vinden. Dit zijn zes snelle tips waarmee je direct aan de slag kunt.

1. Zorg voor interne links

Wat zijn dat? Heel simpel, het zijn verwijzingen naar een andere pagina op de site van jullie organisatie. Je kunt interne links op verschillende manieren plaatsen:

a. In een lopende tekst maak je van een woord een link, bijvoorbeeld:

Lees ook:

Help, ik moet bloggen
Blog schrijven; een handige techniek
Zakelijk bloggen: waar blog je over?

b. In een kader

c. In een plaatje of foto

2. Geef je lezer meer dan alleen letters om naar te kijken

Een afbeelding prikkelt en houdt de aandacht van de lezer net iets langer vast. En dat is weer goed voor de SEO van je blog. Zet in deze afbeelding een ALT-tekst. Dit is de tekst die verschijnt op het scherm als het plaatje niet geladen kan worden. Google ziet de afbeelding niet, maar wel de ALT-tekst.

Maar pas op: het plaatje of de foto moet wel echt iets toevoegen. Zomaar een leuke foto werkt averechts.

3. Zorg voor originele afbeeldingen

Foto’s van het internet zijn auteursrechtelijk beschermd en stockfoto’s zijn saai en voor Google niet interessant. Maak dus zelf iets, bijvoorbeeld:

a. foto
b. screenshot
c. grafiek
d. illustratie

4. Gebruik zoekwoorden

Denk dus eerst na welke woorden jouw potentiële lezers intikken als ze op zoek gaan naar info. Verwerk die woorden in je blog.

5. Blog regelmatig

Werk aan jouw relatie met je lezer. Zo leg je de verbinding en krijg je dus vanzelf meer lezers. En dat is weer goed voor je SEO.

6. Schrijf een blog van meer dan 300 woorden

Kortere blogs herkent Google niet als blog.

Zelf aan de slag met schrijven!

Lees de onmisbare tips voor het schrijven van zakelijke, heldere en creatieve teksten in de (gratis) e-paper Schrijven met lef.

Reageer op dit artikel