nieuws

Argumenteren in de praktijk

Taal en communiceren

Vind jij het moeilijk om een discussie naar jouw hand te zetten? Wil je een collega overtuigen van jouw gelijk maar lukt dat op de een of andere manier niet? Lees het boek ‘Waarom? Daarom!’ en leer zo goed te argumenteren. Handig bijvoorbeeld tijdens een vergadering!

Vind jij het moeilijk om een discussie naar jouw hand te zetten? Wil je een collega overtuigen van jouw gelijk maar lukt dat op de een of andere manier niet? Lees het boek ‘Waarom? Daarom!’ en leer zo goed te argumenteren. Handig bijvoorbeeld tijdens een vergadering!

Discussiëren is leuk en soms leidt het tot nieuwe ideeën. Daarom wordt er tijdens vergaderingen af en toe flink gediscussieerd. Helaas is niet iedereen daar even goed in. Zo kan het voorkomen dat je een goed idee hebt, maar het lukt je gewoon niet om anderen daarvan te overtuigen.

Tips
Het boek ‘Waarom? Daarom!’, geschreven door Jolanda Bouman en Johannes de Geus, geeft dertig tips over argumenteren in de praktijk. De tips laten zien hoe argumenteren werkt, welke spelregels er gelden en hoe je lastige collega’s kunt overtuigen van jouw gelijk. Handig als jij wilt dat jouw voorstel wordt aangenomen in een vergadering.

Juiste snaar
In het eerste deel van het boek wordt uitgelegd wat argumenteren nu precies inhoudt. Zo is het belangrijk dat je de juiste snaar raakt en dat je je bewust moet zijn van zwakke argumenten. Ook moet je met bewijzen komen. In deel twee worden de spelregels besproken. Hierin wordt duidelijk dat je vooral goed moet luisteren naar de anderen. Belangrijk is ook dat je weer niet té zelfverzekerd overkomt. Deel drie behandelt de bedrogredenen. Je krijgt bijvoorbeeld het advies om er vooral lekker op los te generaliseren. Druk uitoefenen is niet verkeerd en maak karikaturen.

Het boek bestaat uit zes delen, goed voor 147 pagina’s, en kost 17,50 euro. Wil je het bestellen? Raadpleeg dan bol.com.

Reageer op dit artikel