nieuws

C of K? Bij twijfel opzoeken!

Taal en communiceren

Sommige spellingregels zijn moeilijk te onthouden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de c of k in bepaalde woorden. Is het product of produkt? Cadeau of kado? Soms ontkom je er gewoon niet aan zo’n woord op te zoeken.

Sommige spellingregels zijn moeilijk te onthouden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de c of k in bepaalde woorden. Is het product of produkt? Cadeau of kado? Soms ontkom je er gewoon niet aan zo’n woord op te zoeken.

Vijftien tot twintig jaar geleden was de k bij veel taalgebruikers erg populair: we schreven aktief, produkt, sukses, reklame, kado en buro. Toen kon je kiezen uit twee schrijfwijzen, een officiële en een toegestane spelling.

Dat is sinds 1995 veranderd. Er is nu maar één manier om een woord te spellen, tenminste als je de officiële schrijfwijze wilt volgen. Die staat sinds 1995 in het Groene Boekje. Daarom is het nu bijvoorbeeld actief, product, succes, reclame, cadeau en bureau.

Regels zijn er vaak wel, maar ze zijn moeilijk te onthouden. Wil je er zeker van zijn dat je de officiële spelling volgt, zoek dan het woord op in het Groene Boekje. Staat het woord daar niet in, dan geldt de spelling in Van Dale Groot woordenboek der Nederlandse taal als de norm.

Reageer op dit artikel