nieuws

Flirten op werk goed voor productiviteit

Taal en communiceren

Je kent het wel: die ene collega die altijd een leuke opmerking maakt. Of die andere die bij het langs lopen even kort een knipoog geeft. Misschien flirt je zelf ook wel op kantoor. En dat blijkt nog heel productief te zijn ook.

Je kent het wel: die ene collega die altijd een leuke opmerking maakt. Of die andere die bij het langs lopen even kort een knipoog geeft. Misschien flirt je zelf ook wel op kantoor. En dat blijkt nog heel productief te zijn ook.

Het maken van flirtende opmerkingen tegen collega’s stimuleert de productiviteit. Bovendien is het goed voor omgang tussen werknemers, zegt Frank van Merwijk van de site van de site Lichaamstaal.nl.

Positieve gevolgen


Volgens hem werkt flirten goed om collega’s te beïnvloeden en om aardig gevonden te worden. Met alle positieve gevolgen voor de arbeidsmoraal en -productiviteit van dien. Maar verwart flirten op het werk niet met flirten in de liefde. Van Marwijk legt uit dat dat iets anders is. ‘Bij flirten op het werk raak je elkaar niet en maak je geen seksuele toespelingen’. Zakelijke flirts zijn opmerkingen als: ‘Wat heb je dat fantastisch gedaan’ of ‘wat kun jij dat goed’.

Vruchten

Dat dit soort opmerkingen de arbeidsproductiviteit ten goede komt, kan niet wetenschappelijk worden gestaafd. Maar volgens Roos Vonk, hoogleraar psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, ligt het voor de hand dat de stemming op de werkvloer erdoor verbeterd wordt, wat de motivatie weer ten goede komt. De hoogleraar waarschuwt wel voor ongepaste varianten van de vleiende opmerkingen: ‘Enige professionele afstand is volgens mij wel gewenst’. Alleen dan werpt het flirten op de werkvloer zijn vruchten af.

 

Reageer op dit artikel