nieuws

Schrijven is selecteren

Taal en communiceren

Een tekst hoeft niet uitvoerig te zijn om voldoende informatie te bevatten. Minder is meer als je de juiste basiselementen gebruikt.

Een tekst hoeft niet uitvoerig te zijn om voldoende informatie te bevatten. Minder is meer als je de juiste basiselementen opneemt in je boodschap.

MINDER IS MEER

Je krijgt ze vast wel eens onder ogen: brieven of verslagen met oneindig veel informatie. Een tijdrovende opgave om daar de hoofdzaak uit te vissen. Een van de belangrijkste regels bij het schrijven van een tekst is dat je een efficiënte selectie moet maken uit alle informatie waar je over beschikt: in de tekst schrijf je alleen de dingen die van belang zijn voor de lezers en voor het doel van de tekst.

De Amerikaanse taaldeskundige Michael Jordan formuleerde de belangrijkste vier elementen voor een tekst, die je kunnen helpen bij het efficiënt selecteren en ordenen van informatie voor korte teksten zoals memo?s, brieven en reclameteksten. Hierbij gaat hij uit van de probleem/oplossing-structuur. De vier elementen zijn:

  • een beschrijving van de situatie waarin het probleem zich voordoet (de achtergrondinformatie).
  • Een beschrijving van het probleem.
  • Een beschrijving van de oplossing.
  • Een evaluatie van de oplossing (argumenten voor een oplossing of een beoordeling van een al uitgevoerde oplossing.

Het is niet altijd nodig om alle basiselementen in je tekst op te nemen, soms is een lezer al goed bekend met de situatie of het probleem, en hoef je deze niet uitgebreid te beschrijven.

Reageer op dit artikel