nieuws

Vertrouwen verschuift naar gewone man

Taal en communiceren

‘Iemand zoals ik’ wordt wereldwijd door opinieleiders genoemd als meest betrouwbare informatiebron, zo blijkt uit de zevende Trust Barometer van Edelman. Dit onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd onder 2.000 opinieleiders in 11 landen.

‘Iemand zoals ik’ wordt wereldwijd door opinieleiders genoemd als meest betrouwbare informatiebron, zo blijkt uit de zevende Trust Barometer van Edelman. Dit onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd onder 2.000 opinieleiders in 11 landen.

Gewone man

Werden in de voorgaande onderzoeken doktoren en academische experts als meest betrouwbaar genoemd, dit jaar wordt de ‘gewone’ man als zeer betrouwbaar ervaren.

In Europa is het vertrouwen in ‘iemand zoals ik’ gestegen van 33 procent in 2003 naar 56 procent in 2005 en in de VS van 20 procent naar maar liefst 68 procent. Ook wordt de ‘gewone’ werknemer door opinieleiders als geloofwaardiger beschouwd dan CEO’s van bedrijven, behalve in Azië.

Microsoft

Uit het onderzoek komt Microsoft wereldwijd naar voren als meest betrouwbare organisatie, gevolgd door bedrijven in het land van herkomst van de respondenten, bijvoorbeeld Siemens in Duitsland, Toyota in Japan, Haier in China, Samsung in Zuid-Korea en Petrobas in Brazilië. Opvallend is dat Frankrijk, Duitsland en Italië ngo’s noemden als Artsen zonder Grenzen en Greenpeace, hoewel er naar het vertrouwen in bedrijven met winstoogmerk werd gevraagd.

Media

Met betrekking tot vertrouwen in de media is ‘televisie’ de grote verliezer. Dit komt volgens de onderzoekers door de snelle opkomst van internet als belangrijkste bron van informatie. Op de vraag waar informatie vandaan wordt gehaald, noemt slechts 29 procent van de respondenten in de VS televisie nog als eerste, terwijl dit percentage in 2003 nog 39 procent was. Internet is daar gestegen met 9 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, 19 procent in totaal.

Kranten

Dezelfde trend is zichtbaar in Engeland waar televisie is gedaald met 9 procent. Van de respondenten kiest 33 procent voor dit medium als eerste bron van informatie. Ook hier een stijging in het voordeel van internet, van 5 naar 15 procent. Kranten blijven het meest vertrouwde medium van respondenten in Europa (32 procent), Brazilië en Korea. Kranten, waarvan men denkt dat de oplages lijden onder de opkomst van internet, blijken met 20 procent in de meeste markten onveranderd.

Reageer op dit artikel