nieuws

Smartphone nog erger dan tv of tablet

Taal en communiceren

Volgens velen verhoogt de smartphone de productiviteit van medewerkers. Het altijd maar online en bereikbaar zijn heeft echter nadelen. Wie na negen uur ‘s avonds zijn smartphone gebruikt om werkgerelateerde berichten te checken, is de volgende dag minder productief dan collega’s die het werk wel los kunnen laten. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek van de Michigan […]

Volgens velen verhoogt de smartphone de productiviteit van medewerkers. Het altijd maar online en bereikbaar zijn heeft echter nadelen. Wie na negen uur ‘s avonds zijn smartphone gebruikt om werkgerelateerde berichten te checken, is de volgende dag minder productief dan collega’s die het werk wel los kunnen laten.

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek van de Michigan State University (MSU). Daarvoor werd een brede groep werknemers in de Verenigde Staten ondervraagd.

De smartphone wordt door veel mensen beschouwd als het belangrijkste middel om de productiviteit van kenniswerkers te verhogen. Daar plaatste Russell Johnson, docent management aan MSU kanttekeningen bij. “Ze zijn bijna perfect ontworpen om de slaap te verstoren”, legt Johnson uit. “Ze houden ons betrokken, waardoor we het werk niet kunnen loslaten om te ontspannen en in slaap te vallen.”

Smartphones zijn volgens de onderzoeker zelfs nog erger dan televisie of tablets. Mensen die ‘s avonds laat televisie kijken of werken op hun laptop of tablet ervaren minder verstoring van hun slaapritme dan mensen die tot laat met hun smartphone in de weer zijn.

Dat komt volgens de onderzoekers omdat het blauwe licht van de display van een smartphone hindert de productie van melatonine, de stof die het slaap-waakritme beïnvloedt.

(Bron: Michigan State University)

 

Reageer op dit artikel