nieuws

Smartphone-etiquette: 10 tips

Taal en communiceren

1. Vermijd de trilstand, zet je telefoon op stil als je niet gestoord wilt worden

Een trillend toestel is nog steeds hoorbaar en dat geluid leidt af. Om maar niet te spreken over het geluid dat een trillende smartphone op tafel maakt. Daar zijn we allemaal weleens van geschrokken. Vermijd dat soort irritaties en zet je telefoon gewoon op stil.

2. Leg je smartphone niet op tafel
Om bovenstaande reden, maar ook omdat al onze telefoons op elkaar lijken en de telefoon van een ander je kan herinneren aan het feit dat je zelf ook een telefoon hebt waar misschien wel net een paar nieuwe e-mails of what’s appberichten op zijn binnengekomen.

3. Vertel het wanneer het nodig is om je telefoon bij je te houden
Stel: tijdens een overleg verwacht je een belangrijk telefoontje. In zo’n geval is het oké om je telefoon op te nemen en weg te lopen. Vertel het alleen wel aan je collega’s. Hetzelfde geldt voor een privé-etentje. Opeens van tafel weglopen zonder uitleg is een beetje asociaal en ook niet aardig tegenover je tafelpartner, zeker als je maar met z’n tweeën bent.

4. Gebruik je telefoon niet als instrument om de verveling te verdrijven
Je ziet eruit als een zombie wanneer je dat doet, en dat maakt ons allemaal ongelukkig. Een beetje saaiheid in je leven kan geen kwaad. Embrace your boredom with a smile and resist the impulse to fill it with something mindless.

5. Sms-en, appen, e-mailen of het nieuws checken terwijl je aan het rijden/lopen/praten/eten bent… doe het gewoon niet
Multitasken is vaak geen goed idee. Daarbij: het is ontzettend onbeleefd om bijvoorbeeld tijdens het afrekenen in de winkel tegelijkertijd een e-mail te versturen.

6. Zet de ‘text preview’ functie uit op je beginscherm
Respecteer de privacy van de mensen die je e-mails sturen en laat hun berichten niet binnenlopen op je beginscherm, waar iedereen ze kan zien.

7. Bij het bekijken van foto’s: vraag toestemming om te swipen
Als één van je collega’s je een foto wil laten zien en je krijgt zijn/haar smartphone in je handen gedrukt, dan is dat geen excuus om meteen maar door het hele fotoalbum te gaan swipen. Je hebt permissie om die ene foto te zien. Houd het daar dan ook bij. Of vraag anders toestemming.

8. Stop ermee om alles te documenteren
Je hebt van die mensen die van ieder moment een foto of een filmpje maken. Van de mooi gedekte tafel, van het eten dat op de tafel staat, van het leuke terrasje waar we zijn aanbeland en zo fijn genieten van een lekker drankje, tot de toespraak van een collega. Dat kan storend zijn voor de mensen om je heen. Geniet van het moment en stop die telefoon weg.

9. Laat niet je hele omgeving meegenieten van je muziekkeuze
Zelfs als je muziek via een koptelefoon luistert, is het soms per ongeluk te horen. Controleer daarom eerst of je muziek op een aanvaardbaar volume staat, zodat je collega’s er geen last van hebben.

10. Probeer iedere dag even te unpluggen
Iedere dag een paar korte pauzes in je smartphone-gebruik: het doet wonderen voor je gezondheid. Heb je een etentje? Laat je telefoon eens thuis. Kan de conversatie ook niet onderbroken worden!

Lees ook
Als je je groen en geel ergert
Geluidsoverlast op kantoor

Verdieping
Effectief assertief [training]

(Bron: Facto.nl)

Reageer op dit artikel