nieuws

Boze baas? Beste reactie: word ook boos

Taal en communiceren

Wanneer een boze baas vijandig naar je reageert, is de beste optie voor jou om ook vijandig terug te reageren. Dat ontdekte professor Human Resources Benett Tepper samen met zijn onderzoeksteam. Waarom?  Je voelt je minder slachtoffer en je bent blijer met je werk. Voor het onderzoek verwachtte onderzoeker Benett Tepper de uitkomst dat het […]

Wanneer een boze baas vijandig naar je reageert, is de beste optie voor jou om ook vijandig terug te reageren. Dat ontdekte professor Human Resources Benett Tepper samen met zijn onderzoeksteam. Waarom?  Je voelt je minder slachtoffer en je bent blijer met je werk.

Voor het onderzoek verwachtte onderzoeker Benett Tepper de uitkomst dat het niet verstandig zou zijn om kwaad met kwaad te vergelden. “Maar dat blijkt wel uit de studie”, reageert Tepper. Hij is verbonden aan de Ohio State University Fisher College of Business. Tepper: “Natuurlijk heeft een vijandige situatie tussen baas en medewerker nooit de voorkeur. Maar wanneer de baas schreeuwt, medewerkers belachelijk maakt en intimideert, is het voor jou als medewerker beter om boos terug te reageren.”

Boze baas

Dit concludeerden hij en zijn team uit twee studies. Bij het eerste onderzoek stuurde Tepper per e-mail een vragenlijst aan 169 mensen. Hij vroeg hen hoe vaak zij te maken hadden met een boze baas. Zeven maanden later ontving diezelfde groep een nieuwe vragenlijst over werktevredenheid, psychische stress en negatieve gevoelens over het werk. Dit resulteerde in de conclusie dat wanneer de baas vijandig is en de medewerker niet vijandig terug reageert, medewerkers meer negatieve gevoelens ervoeren. Maar degenen die wel vijandig terug reageerden, waren meer tevreden over hun baan. Opvallend: hun boze reactie had geen nadelige gevolgen.

Tevreden

Een tweede onderzoek gaf hier uitleg aan. De medewerkers die kwaad met kwaad vergelden, waren tevredener met hun baan en voelden zich veel minder slachtoffer dan de medewerkers die niets deden. Daarbij dachten de medewerkers dat hun vijandige houding hun carrière niet negatief beïnvloedde. Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met dat een vijandige reactie van de medewerker bewondering en respect van collega’s oplevert. En daarom zijn de boze proefpersonen tevredener met hun baan.

Kwaad met kwaad vergelden

Moeten medewerkers daarom altijd een boze reactie geven op een boze baas? Nee, aldus Tepper. “Het beste is geen vijandige situatie. Wellicht zijn er meer manieren om met vijandige bazen om te gaan. Maar daar is meer onderzoek voor nodig.”

Reageer op dit artikel