nieuws

Zo gebruik je kantoorpolitiek positief

Taal en communiceren

Gekonkel bij de koffieautomaat, achterkamertjespolitiek, slijmende collega’s… We associëren kantoorpolitiek vaak met iets negatiefs. Maar dat is helemaal niet nodig. Het is juist belangrijk om kantoorpolitiek op een positieve manier in je voordeel te gebruiken. Coach en trainer Ingrid Bannink geeft tips. Erger jij je ook aan die ene collega die op vrijdagmiddag om half […]

Gekonkel bij de koffieautomaat, achterkamertjespolitiek, slijmende collega’s… We associëren kantoorpolitiek vaak met iets negatiefs. Maar dat is helemaal niet nodig. Het is juist belangrijk om kantoorpolitiek op een positieve manier in je voordeel te gebruiken. Coach en trainer Ingrid Bannink geeft tips.

Erger jij je ook aan die ene collega die op vrijdagmiddag om half 5 naar de borrel loopt terwijl het werk nog lang niet af is? Stop daarmee. Die collega heeft gelijk. Natuurlijk is het belangrijk om je werk goed te doen, maar het is ook belangrijk om een klein stukje van je tijd aan kantoorpolitiek te besteden. “Kantoorpolitiek heeft vaak negatieve connotaties”, zegt Ingrid Bannink, coach en trainer bij haar eigen bedrijf Bannink Coaching & Consultancy. “Dat komt omdat er mensen zijn die het op een vervelende manier gebruiken. Maar je kunt kantoorpolitiek ook op een goede manier inzetten door op een informele manier bezig te zijn met het behalen van je doelen.”

Invloed

Die informele beïnvloeding: daar draait het allemaal om. “Kijk om je heen. Leer luisteren en observeer wat er nou eigenlijk gebeurt in het bedrijf waar je werkt. Wie heeft de touwtjes in handen? Naar wie wordt veel geluisterd?” Het kan best zijn dat jij zo’n persoon bent naar wie wordt gekeken. “Ik merk in de praktijk dat secretaressen vaak meer invloed hebben dan ze zelf denken. De baas is dan wel degene die het definitieve akkoord geeft of een vinkje zet, maar het kan best zijn dat jij als secretaresse zoveel invloed hebt dat hij jouw mening ook zwaar laat wegen. Wees je daarvan bewust.”

Geen smoesjes bedenken

Als je kantoorpolitiek op een goede manier wilt gebruiken, moet je jezelf in de kijker spelen. Ingrid Bannink hoort vaak de klacht van mensen dat hun harde werk niet opgemerkt wordt en dat ze niet voldoende gewaardeerd worden door hun collega’s. Maar dat heeft volgens haar met name te maken met hun houding. “Alleen maar je werk doen is niet genoeg meer tegenwoordig. Je moet ook investeren in onderlinge communicatie. Ik hoor zo vaak van mensen: ik ben nou eenmaal zoals ik ben, ik doe mijn werk en dus moeten ze niet zeuren. Maar intussen krijgen ze niets voor elkaar. Dat komt door die houding. Als je je meer openstelt naar je collega’s toe, het bespreekbaar maakt als je met een probleem zit en af en toe eens je mening geeft over een bepaalde situatie, dan maak je jezelf zichtbaar.” En ja, de ene persoon is introverter dan de ander, maar je kunt leren communiceren. “Probeer te vermijden dat je voor jezelf smoesjes gaat bedenken om je niet uit te spreken. Je bescheidenheid mag je niet in de weg gaan zitten.”

Verdieping

Wil je beter leren communiceren? Meld je dan aan voor de workshop Bewust mondeling communiceren tijdens de Management Support Workshopdagen.

Hoe ga je om met kantoorpolitiek? 5 tips om je voordeel mee te doen

Kantoorpolitiek (Vakbase)

Reageer op dit artikel