nieuws

‘Manager die meekijkt? Geen probleem’

Taal en communiceren

Als het gaat om onze zakelijke apparaten mag de manager zich best bemoeien met wat we ermee doen. Zeven op de tien mensen vinden het goed als een werkgever zich bemoeit met wat werknemers allemaal downloaden aan apps op hun zakelijke apparaten. Dit blijkt uit reacties op een stelling op de site Over Het Nieuwe […]

‘Manager die meekijkt? Geen probleem’

Als het gaat om onze zakelijke apparaten mag de manager zich best bemoeien met wat we ermee doen. Zeven op de tien mensen vinden het goed als een werkgever zich bemoeit met wat werknemers allemaal downloaden aan apps op hun zakelijke apparaten. Dit blijkt uit reacties op een stelling op de site Over Het Nieuwe Werken.

“Ook mag hij zich bemoeien met wat ik via een zakelijk account uitvoer”, zegt Jeroen. “Maar het mag alleen bij excessief gebruik”, voegt Bauke Wijnia toe.

Zakelijk apparaat

Kortom, de werkgever mag grenzen en voorwaarden stellen aan het niet-zakelijke gebruik van een zakelijk apparaat. Jeff: “En vervolgens (mits aangekondigd) ook controleren of aan voorwaarden/grenzen wordt voldaan.” Jozé van der Voort: “Zakelijk werken moet transparant zijn. Voor andere dingen heb je je privé-faciliteiten.”

Gedragscode

“Het is goed en verstandig om een overeenkomst/gedragscode te sluiten tussen werknemer en werkgever over het gebruik van het apparaat”, zegt Hans Lange. “Als er een vermoeden is van misbruik dan dient de werkgever dit vermoeden uit te spreken naar de werkgever en kan er bemoeienis plaatsvinden.”

Daar is Philippe Bauters het mee eens. “Als er een degelijke policy/contract is qua gebruik. Indien er geen afspraken of policy zijn dan niet.”

Ondernemingsraad

Anderen vinden dat de Ondernemingsraad hier over gaat. “Die heeft hier formeel instemmingsrecht op om zodoende alle belangen zorgvuldig af te kunnen wegen”, zegt Tjerk Kloostra. Daar is Ida het mee eens. “Het is helemaal afhankelijk waar men naar kijkt en wat men ermee doet. In principe moet dat zijn vastgelegd en instemming hebben van de OR.”

Privé-apparaat

Als je eigen apps en programma’s wil downloaden moet je maar een eigen apparaat gebruiken, vinden sommigen. “Voor je eigen dingen schaf je een eigen apparaat aan.”

“Privé-zaken doe je op je eigen apparaat. Ergens vind ik het vreemd dat er mensen zijn die het onderscheid tussen zakelijk en privé niet (meer) kunnen maken”, zegt Wouter van de Kamp. Anderen vinden het raar dat er onderscheid bestaat. “Voor mij (ik werk al meer dan 10 jaar met devices) is het onderscheid tussen werk en privé niet te maken”, reageert Een Ander Geluid.

Voor meer reacties: kijk hier.

Door: Pieter Verbeek

(Bron: Redactie Over Het Nieuwe Werken )

Reageer op dit artikel