nieuws

Iemand overtuigen? Gebruik de KOE-regel

Taal en communiceren

Vind je het moeilijk om een discussie naar je hand te zetten? Wil je een collega overtuigen van jouw gelijk, maar lukt dat op de één of andere manier niet? Dan is het tijd om de KOE-regel te gaan toepassen. 

Iemand overtuigen? Gebruik de KOE-regel

KOE-regel

Trainer Kristine Ates, die voor Management Support onder andere de training Powerassistant in control geeft, legt uit wat dat betekent. “KOE staat voor Kaken op Elkaar. We denken vaak dat we om iemand te overtuigen constant aan het woord moeten zijn, maar het tegenovergestelde is waar. Het is veel slimmer om eerst goed te luisteren naar iemand en vervolgens in te spelen op wat hij of zij zegt. Op die manier kan je beter overtuigen, omdat je weet wat de belangen zijn.”

Hengel

Tijdens haar trainingen gebruikt Kristine Ates vaak het voorbeeld van de visser en de hengel. “De visser heeft ander aas voor elke soort vis. Zo moet je ook denken bij het overtuigen. Je moet aan je hengel hangen wat de ander nodig heeft, niet wat je zelf lekker vindt.”

Eigen referentiekader

Maar echt luisteren, dat is soms nog lastig. “Toch is het ontzettend belangrijk. Mensen vinden het moeilijk om buiten hun eigen referentiekader te kijken. Maar iedereen praat vanuit zijn eigen gezichtspunt. Als je je dat realiseert, zul je veel beter mensen kunnen overtuigen.”

Tips

Nog meer leren over het overtuigen van mensen? Tijdens de training Powerassistant in control krijg je veel handige tips.

 

Reageer op dit artikel