nieuws

Hoe ziet je baan er over tien jaar uit?

Taal en communiceren

‘Nog acht secretaresses op de duizend werknemers’, zo kopte het NRC Handelsblad onlangs. Dat klinkt in eerste instantie onheilspellend. Betekent dit dat het beroep van managementassistent over tien jaar niet meer bestaat? Nee. Maar: de functie wordt langzaam wel anders ingevuld.

Hoe ziet je baan er over tien jaar uit?

Volgens het onderzoek Baanpolarisatie in Nederland van het Centraal Planbureau hoort het vak van secretaresse bij de snelst krimpende beroepen. Tussen 1996 en 2014 daalde de werkgelegenheid voor secretaresses jaarlijks met 2,8 procent. Het aantal directiesecretaresses nam tijdens de crisis flink af en is nu op hetzelfde niveau als tien jaar geleden (111.000) Maar het aantal ‘gewone’ secretaresses ging in tien jaar van 98.000 naar 60.000, zo meldt het NRC.

Digitalisering

Hoe kan dat? Omdat veel traditionele secretaressetaken zijn overgenomen door onze computers en telefoons. ‘De secretaresse van vroeger is de smartphone van vandaag’ zoals de krant het noemt. Je hoeft tegenwoordig niet meer de telefoon aan te nemen voor de hele afdeling, want iedereen krijgt gewoon zelf telefoontjes binnen. En het beheren van een agenda is ook niet meer altijd noodzakelijk, want de manager maakt zelf wel een afspraak in de digitale agenda als hij bij de klant zit.

Inhoudelijk

Maar dit betekent niet dat je baan over tien jaar niet meer bestaat. Je functie wordt alleen anders ingevuld. De secretaresse van nu is steeds vaker een sparringpartner of projectmanager, iemand die proactief is en meedenkt. Dat betekent dat er op inhoudelijk gebied meer van je gevraagd wordt. “Het vak van secretaresse is  inhoudelijker geworden”, zegt Kelly van Keijzerswaard, werkzaam bij Microsoft en Secretaresse van het Jaar 2014, in het NRC. “Het is nog steeds veel agendawerk, maar als ik voor mijn manager een reis naar Noorwegen plan, bedenk ik welke klanten prioriteit hebben en ligt het programma van minuut tot minuut vast.”

Ambitieus

Natuurlijk: sommige ‘traditionele’ secretaressetaken blijven. Het verzorgen van zakelijke correspondentie, het beheer van de agenda en de ontvangst van gasten ligt nog vaak in de handen van de secretaresse. Maar er zijn taken bijgekomen: nu ben je bijvoorbeeld projectmanager van een HR-project of heb je een aantal communicatietaken op je genomen. Kortom: De secretaresse van nu is ambitieus, leergierig en zelfverzekerd.

Toen en nu

Het verschil tussen de secretaresse van toen en die van nu:

Toen:

 • Dienstbaar
 • Uitvoerend
 • Nauwkeurig en accuraat
 • Integer
 • Beroepsopleiding
 • Vast takenpakket: notuleren, agendabeheer, enz.
 • Op de achtergrond

Nu:

 • Co-manager, biedt inhoudelijke ondersteuning
 • Proactief
 • Nauwkeurig en accuraat
 • Integer
 • Mbo 4, vaak ook hbo of wo
 • Breder inzetbaar; verdiept zich bijvoorbeeld in communicatie, PR of marketing
 • Sterke persoonlijkheid, overal van op de hoogte

Toekomst

Ben jij klaar voor de toekomst? Kom erachter door één van onze trainingen te volgen, bijvoorbeeld Future Proof, Managementassistant als sparringpartner of Projectmanagement. Binnenkort is er de training Power Projectassistent.

Meer artikelen

Wil je meer lezen op dit gebied? Dan zijn deze artikelen misschien wel interessant voor je:

 • Ben jij een sparringpartner? Over wat je een sparringpartner maakt en wat dat vraagt van je communicatieskills.
 • Young Professionals over hun ambities Management Support vroeg een aantal young professionals naar hun drijfveren. De uitkomst? Ze zijn ambitieus, internationaal georiënteerd, flexibel en altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen.
Reageer op dit artikel