nieuws

Welke werkvorm past bij jou?

Taal en communiceren

De functie van managementondersteuner ontwikkelt zich. Er ontstaan nieuwe werkvormen zoals linking pin, projectleider, virtual assistant of een team samenwerkende secretaresses. Welke rol past het beste bij jou?

Welke werkvorm past bij jou?

De zakelijke wereld verandert. Dit vraagt om managementondersteuners die zich ontwikkelen. “Denk niet dat in jouw organisatie alles bij het oude blijft”, zegt Marianne Smits, innovatiecoach bij AVK. “Managers worden steeds zelfredzamer. Ze voeren meer gegevens zelf in. En door de komst van smartphones zijn ze altijd bereikbaar en plannen ze hun eigen afspraken. De hoeveelheid werk voor managementondersteuners neemt dus af. Je moet je echt afvragen welke nieuwe rol jij nog kunt vervullen. Zo blijf je relevant en houd je een leuke baan, ook in de toekomst.”

Welke werkvorm kies jij?

Vier nieuwe werkvormen waar je uit kunt kiezen:

Team samenwerkende secretaresses
In dit team heeft iedereen dezelfde werkwijze. Managementondersteuners zijn uitwisselbaar en kunnen het werk naadloos van elkaar overnemen. Deze werkvorm vraagt om secretaresses die erg goed kunnen samenwerken.

Linking pin
Een linking pin is iemand die de juiste verbindingen legt. Ze heeft het overzicht en weet wie ze op welk moment moet informeren. Bovendien denkt ze inhoudelijk mee. Een linking pin moet beschikken over een hoge mate van organisatiesensiviteit, zodat vertrouwelijke informatie vertrouwelijk blijft.

Projectleider
Een projectleider ondersteunt het team niet alleen, maar neemt ook de leiding. Een projectleider moet stevig in haar schoenen staan, zodat ze ook als leider gezien wordt.

Virtual assistent
Een virtual assistent is vrijwel altijd een zelfstandig professional. Ze is op de hoogte van de laatste ict-ontwikkelingen en weet hoe ze technologie kan inzetten bij de ondersteuning van organisaties. Ze heeft een ondernemersmentaliteit en weet zichzelf goed te verkopen.

Blijf niet zitten

De belangrijkste tip die Smits wil geven is: kies voor jezelf en volg je eigen hart. “De meeste managementondersteuners zullen in hun eigen organisatie een rol krijgen die bij hen past. Voor sommigen is die match er niet. Zij krijgen een rol waar ze zich niet prettig bij voelen. Blijf niet zitten, maar ga op zoek naar een baan die wel bij je past. De economie trekt aan en er is steeds meer behoefte aan goede managementondersteuners. Dus ga uit van je eigen kracht. Bovendien, als je doet wat je leuk vindt, dan word je daar beter in en word je meer gewaardeerd. Dat geeft je meer kansen om je verder te ontplooien.”

Wil jij je verder verdiepen in je toekomstige rol? Schrijf je dan in voor één van onze trainingen, bijvoorbeeld Projectmanagement Future Proof of De management assistant als linking pin. Of kom naar onze workshopdagen en volg bijvoorbeeld de workshop Relevant blijven voor je organisatie en jezelf. 

Reageer op dit artikel