nieuws

4 schrijftips die je altijd kunt toepassen

Taal en communiceren

Moet je een zakelijke blog schrijven voor de bedrijfswebsite of wordt er van je verwacht dat je een leuk stukje aanlevert voor het intranet, maar vind je het lastig om de juiste toon te vinden? Met deze tips van hoofdredacteur Vera Bot ga je zo aan de slag.

4 schrijftips die je altijd kunt toepassen

1. Kill your darlings
Vaak kan de allereerste alinea van je blog gewoon weg. Helemaal. Schrappen. Het was een moment waarop je begon. Je begon te schrijven, je hand ging over het papier (of over de toetsen), je kwam in flow. Maar het was slechts een aanloopje, een intro. Weg ermee.

2. Schrijven is transpiratie
Inspiratie? Ja, natuurlijk. Het moment van flow. Medisch betekent inspiratie simpelweg ‘inademing’. Kunstenaars krijgen een ‘goddelijke ingeving’, deze wordt ‘ingeblazen’. Maar zoals een wijze schrijver zei: “Schrijven is een klein beetje inspiratie, en een groot deel transpiratie.” Ofwel:  “Schrijven is net zo lang blijven zitten tot het er staat.” (Kees van Kooten)

3. Om te beginnen
Heb je voor jezelf al een beetje een idee waarover je wilt schrijven, noteer dan in tien minuten alle steekwoorden die je kunt verzinnen.

4. Losschrijven
Zit je vast? Of kun je simpelweg niet beginnen? No worries. Start met schrijven, en ga door, ook al weet je niets te schrijven. Blijf je hand bewegen, blijf schrijven. Komt er onzin? Maakt niet uit. Binnen een halve minuut schrijf je iets dat wél blijft staan in je uiteindelijke tekst.

Meer schrijftips

Benieuwd naar meer schrijftips van Vera Bot? Lees dan deze blog: De waarde van persoonlijk schrijven.

Reageer op dit artikel