nieuws

Op weg naar een (h)echt team

Taal en communiceren

Om als team optimaal te functioneren en een ‘samen’-gevoel te krijgen is het handig te weten wat de teamleden typeert. Wat drijft hen? Dat zorgt voor begrip, en als je je communicatie daarop ook nog aanpast, krijg je een succesvol en hecht team. Mariëlle Willems, trainer van de workshop Effectiever en efficiënter samenwerken met The Big Nine, legt uit.

Op weg naar een (h)echt team

Team of schijnteam

Om een goed draaiend team te zijn, zijn twee dingen van groot belang:

– er is een gezamenlijk doel dat voor iedereen concreet, praktisch en duidelijk is;
– er is wederzijdse verantwoordelijkheid voor elkaars werkzaamheden.

In hoeverre is dat in jouw team het geval? Of zijn jullie eigenlijk een ‘schijnteam’: een groep mensen die wel voelt dat er een noodzaak is om het prestatieniveau van de groep te verhogen, maar die daar niet gestructureerd aan werkt? Het saamhorigheidsgevoel is groter dan het resultaatgevoel.

Big nine

Hoe functioneren de verschillende teamleden zelf? Wat typeert hen en wat drijft ze? En hoe kun je in jouw communicatie zorgen dat alle teamleden zich op een prettige wijze aangesproken en gehoord voelen? Het model The Big Nine (van het enneagram) gaat uit van 9 percepties die ieder kan hebben op een bepaalde situatie: iedereen neemt immers op zijn eigen wijze waar.

Kerntype en ‘schillen’

Alle negen typen zitten in ieder mens. Hoe je reageert heeft echter ook met omstandigheden binnen en buiten jezelf te maken. Je wordt geboren met je ‘kerntype’. In de loop van je leven ontwikkelen de meeste mensen nog twee of drie ‘schillen’ om dat kerntype heen. Er gebeurt iets waardoor het voor jou, onbewust, praktisch of efficiënt of zelfs noodzakelijk is om een ander deel van jezelf te ontwikkelen. Als je binnen een gezin kijkt, zijn de kinderen, ondanks dezelfde ouders en opvoeding, allemaal verschillend in hoe ze op eenzelfde situatie reageren.

Bemiddelaar

Mijn kerntype is de 9: de Bemiddelaar. Dit type houdt van harmonie, kan met alle typen goed opschieten, gelooft in ‘dat alles goed komt’. In mijn leven is om de 9 een schil van de 8 gekomen: de Leider, degene die snel besluiten neemt, taken uitdeelt, zaken regelt en lijnen uitzet. Blijkbaar was dat nuttig gedrag toen ik begon met leiding geven en deelnemen aan een MT. Daarnaast heb ik de 1 duidelijk in me. Dat is de Perfectionist: die ziet oplossingen, houdt van lijstjes, wil alles precies zo gedaan hebben. Dat is een schil die goed werkte toen ik 15 jaar geleden met Letsgoactive begon als ondernemer, in combinatie met drie kleine kinderen.

Beïnvloeden

Ook je collega’s hebben twee of drie typen die regelmatig aan de oppervlakte komen in hun gedrag en als je weet welke dat zijn, kweekt dat begrip. Dat schept meer ruimte voor overleg en minder ruimte voor irritatie, verbazing en frustratie. Die maken een gesprek lastig en de weg naar een oplossing minder snel en soepel. Ten tweede geeft het je de mogelijkheid om jouw communicatie naar de ander toe zo te brengen dat de ander het nog leuk en passend vindt ook.

Bijvoorbeeld. Je gaat samen iets organiseren:

vertel de 7, de Avonturier, dat je iets leuks voor hem hebt: “Zoek aparte locaties in regio X”.
vertel de 1, de Perfectionist: “Wil jij een lijstje maken met wat we allemaal nodig hebben?”
vertel de 6, de Loyalist: “Het is belangrijk dat het hele team komt, wil jij zorgen dat de hele groep erbij is?”
vertel de 4, de Romanticus: “Het lijkt me fijn dat er voor iedereen iets inzit waar hij zich goed bij voelt. Wil jij daar twee werkvormen voor bedenken?”

Kortom: je leert in de workshop je eigen typen en ontwikkelpunten kennen. Ook ken je het type van je collega beter wat zorgt voor meer (wederzijdse) herkenning en begrip. Je weet waar je staat met je team. Je verlaat met concrete tips en informatie de workshop: op weg naar een echt team!

Ben jij er ook bij? Afhankelijk van je typen hebben we hier minstens één goede reden waarin je je zult herkennen:

1: dat levert je een praktisch lijstje op met tips en trucs
2: daarmee kun je de ander nog beter helpen
3: het levert je kennis die je sneller bij je doel brengt
4: het voelt goed kennis te krijgen die je nog beter met anderen kan verbinden
5: observeren wordt nog effectiever met kennis over wat je observeert
6: het brengt jullie team zeker op een hoger plan, de groep wordt hechter
7: het is leuk en hilarisch om aspecten van je team te herkennen en in te zetten in gesprekken
8: het helpt je om sneller de juiste mensen voor de juiste taken te kiezen
9: het geeft rust te weten hoe je je teamleden het best kunt benaderen en houdt de teamsfeer beter.

 

 

MSM_workshopdagen_voorkant_kleiner

Mariëlle Willems geeft haar workshop tijdens de Workshopdagen van Management Support op 12, 13 en 14 april in Meeting Plaza Utrecht. Klik hier voor meer informatie

 

Reageer op dit artikel