nieuws

8 leuke boektips

Taal en communiceren

Nog op zoek naar een leuk boek om te lezen? Met deze boektips van Management Support kom je vast een heel eind. Van opruimtips tot praktische psychologie; er zit voor iedereen wat bij.

8 leuke boektips

1. Eerste hulp bij tegenzin

‘Geen zin? Dan maak je maar zin!’ Staat deze zin jou ook zo tegen? Of is het juist iets wat je zelf zou zeggen? Nu is het normaal om geen zin te hebben. Het is heel menselijk gedrag. Dat is gelukkig al een geruststellende mededeling van de auteurs. Het wordt pas een probleem als tegenzin altijd op de loer ligt. Wil je graag zonder – of in elk geval minder – tegenzin, dan is dit boekje een aanrader. Het behandelt verschillende oorzaken, zoals angst (je bent bang dat je iets niet kunt) en verplichting (geen zin omdat het je wordt opgelegd door anderen). Nu is er natuurlijk geen standaard oplossing. Maar erover mopperen helpt niet. Je erover verwonderen wel! En er iets aan doen, lucht op.

Eerste hulp bij tegenzin, Ulberthe Wielinga & Huub Schulte Fischedick, Uitgeverij Thema, 14,95

2. Powervrouwen

Steeds meer vrouwen starten een eigen bedrijf, maar slechts 3 procent weet dat bedrijf om te toveren tot een miljoenenbusiness; de meesten blijven steken op het niveau ‘leuk en aardig’ of komen net rond. Julia Pimsleur niet. Zij slaagde erin door te dringen tot de ‘1 miljoen dollar-club’. Haar nieuwe missie: meer vrouwen de kans bieden in haar voetsporen te treden.
In Powervrouwen vertelt ze hoe zij en verschillende andere vrouwen met een fantastisch idee fondsen ophaalden, een relevant en sterk netwerk bouwden en uiteindelijk opschaalden naar een miljoenenbedrijf. In al hun verhalen zitten krachtige lessen, zoals Pimsleurs eigen besef dat als je als vrouw echt wilt doorbreken, je anders moet denken en doen. Met Powervrouwen heb je een gids in handen met de mindset, het jargon en de stappen die je nodig hebt om groots te groeien.

Powervrouwen, Julia Pimsleur, Business Contact, 21,99

3. Dirty Desk Day

Houd een dirty desk day waarbij je zoveel mogelijk rotzooi op en om je werkplek maakt. Schrijf je e-mails op rijm. Bekijk bij iedereen die je vandaag ontmoet welke kleur ogen hij of zij heeft. Zomaar wat opdrachten uit het boek Dirty Desk Day van Jacky van de Goor. Haar doel: de dagelijkse sleur van het werk doorbreken.
Alle opdrachten uit het boek zijn gebaseerd op theorieën uit onder andere de positieve psychologie. Iedere opdracht in het boek heeft een eigen pagina die samen met een grafisch ontwerper is vormgegeven. Het format lijkt een beetje op Wreck this Journal: ook in dit boek kun je schrijven, scheuren en krabbelen. “Een boek dat als doel heeft de dagelijkse sleur te doorbreken, moet er ook leuk uitzien. Ik wil graag dat mensen erin gaan schrijven en scheuren; mijn doel is dat het bij veel mensen op hun bureau komt te liggen en dat het ook gebruikt wordt.”

Dirty Desk Day – en 179 andere losbrekers voor meer plezier op het werk, Jacky van de Goor, Uitgeverij Thema, 14,95

4. Final.def.versie3

Final.def.versie3 leert je hoe je als creatieveling makkelijk digitaal werkt en hoe je dat concreet in de praktijk brengt. Het is speciaal geschreven voor creatieve professionals, die van nature niet zoveel op hebben met begrippen als structuur, orde en sorteren, maar die wel inzien dat een andere manier van werken meer kan opleveren. Juist secretaresses die werken voor een leidinggevende met een uitgesproken creatief profiel, krijgen door dit boek een inkijkje in die belevingswereld. Hoe werkt die creatieve geest eigenlijk en hoe kan een creatieveling gestructureerder werken, zonder al te ver van zijn of haar natuurlijke stijl af te wijken? Van bestandsbeheer en online (samen)werken in de cloud, tot e-mailmanagement en slimme administratieve hacks: in het boek vind je veel praktijkvoorbeelden en een aantal interviews, waardoor ‘orde scheppen in je digitale leven’ niet meer bij een goed voornemen – voor jezelf, of voor een ander – hoeft te blijven.

Final.def.versie3, Karen Visser, Vior Webmedia V.O.F., 14,50

5. In beeld met Pinterest

Als online prikbord, inspirerende beeldbank en ontdekmachine spreekt Pinterest wereldwijd al 100 miljoen actieve gebruikers aan. In haar boek In beeld met Pinterest in 60 minuten legt Hélène van den Dungen uit hoe je Pinterest zakelijk kunt inzetten en content op een visueel aantrekkelijke manier onder de aandacht van een groot publiek kunt brengen. “Als het gebruikersprofiel op Pinterest aansluit op de doelgroep, product of dienst van een bedrijf, dan mag je dit platform niet missen.”

In beeld met Pinterest, Hélène van den Dungen, Uitgeverij Haystack in samenwerking met Frankwatching.com, 12,50

6. De beste versie van jezelf

Tobber of topper? Glazen plafond of carrièreboost? Vanaf nu ben je klaar met excuses verzinnen en neem je je eigen verantwoordelijkheid. Met dit boek bouw je in drie stappen een sterk eigen merk en kies je voor meer plezier en energie in je werk. Het is hét boek voor de ondernemende vrouw die bewust werkt aan haar persoonlijke groei en zingeving. Je rekent af met onzekerheden en richt je op je talenten en waarden. Voel je passie, ontdek je innerlijke kracht en laat zien en horen wat jou uniek maakt.
In je eigen Succesdagboek leer je strategisch gebruik te maken van jouw kracht. Gedurende drie maanden bepaal je met 90 opdrachten je levensdoel, benoem je je talenten, kernwaarden én schaduwzijden en definieer je je statement. Zo werk je iedere dag met een praktische opdracht aan jouw beste versie.

De beste versie van jezelf, Miranda Kampers, Uitgeverij Vakmedianet, 34,95

7. Taal in 2015

Woorden raken vaak in de vergetelheid. Wie gebruikt er nog de woorden jolijt, onverdroten of kompaan. Vrijwel niemand. Zoek op Twitter eens #wiezegtdatnog op en je ontdekt een keur aan woorden die met uitsterven bedreigd worden. Maar er zijn ook allerlei nieuwe woorden in omloop. Wat betekent bijvoorbeeld socialiciteren, restorestje en boomduiken? Respectievelijk: solliciteren met gebruik van social media, doggybag en onder de spoorbomen door glippen om nog net voor een trein een overweg over te steken. Heerlijk toch, die levende taal.
Dit en nog veel meer vind je in het boek Taal in 2015 van Van Dale, met allerlei leuke taalfeitjes, nieuws en trends. Het is een uitgebreid overzicht, kleurrijk opgemaakt, van onze taal in 2015. Ook in 2016 nog leuk om te lezen. Een aanrader voor alle taalliefhebbers.

Taal in 2015, Van Dale, 15,00

8. Doen wat ertoe doet

Het zou toch prachtig zijn als je in je werkomgeving alleen nog bezig bent met werkzaamheden die ertoe doen: werk dat waarde toevoegt voor de klant. Daarbij maakt het niet uit of het gaat om interne of externe klanten. Dit boek geeft je gereedschappen om processen te verbeteren en verspilling in je werk te herkennen en te elimineren. De aangereikte ideeën voor verbetering en het stappenplan bieden een aanzet om te starten met leaner werken. En de beschreven praktijkervaringen van andere organisaties zijn stimulerende voorbeelden. Laat dit boek een bron van inspiratie zijn om in ieder geval op een nieuwe manier naar jouw werk te kijken, of je nu werkt als managementassistent of in welke functie dan ook. Word je bewust van het feit dat ‘zo hebben we het altijd gedaan’ niet per definitie de beste manier is, en laat je uitdagen om de stap te zetten en je gedrag een beetje te veranderen. Met behulp van de zeven eigenschappen van effectief leiderschap leer je je grenzen te verleggen.Ga ermee aan de slag en niet alleen je afdeling zal groeien, ook jij zult jezelf blijven ontwikkelen.

Doen wat ertoe doet, Marianne Smits, uitgeverij Vakmedianet, 39,95

Reageer op dit artikel