nieuws

Tips om gesprekken te voeren met iedereen

Taal en communiceren

Vind jij het lastig om een praatje te maken met onbekende mensen op een congres of netwerkborrel? Dan is dit artikel voor jou. Coach en trainer Jocelyn Rebbens geeft je tips voor small talk, zodat je gesprekken kunt voeren met iedereen.

Tips om gesprekken te voeren met iedereen

Je gaat alleen naar een congres toe met het idee om leuke contacten op te doen met vakgenoten. Maar dan is het pauze, sta je bij het lunchbuffet, zie je alleen maar mensen die in groepjes staan te praten om je heen en slaat de sociale angst ineens toe. Hoe begin je nou een gesprek met iemand? En nog lastiger: waar ga je het dan over hebben zonder dat er akelige stiltes vallen of dat je gesprekspartner na een paar minuten al over je schouder naar interessanter iemand aankomt? Je bent je zo druk aan het maken dat je helemaal vergeet om gewoon een gesprekje te beginnen met iemand. En dan is de pauze alweer voorbij.

Persoonlijk contact

Is bovenstaande situatie voor jou herkenbaar? Je bent niet de enige: er zijn veel mensen die moeite hebben met small talk. Volgens onderzoeksbureau Motivaction vindt maar liefst 88 procent van de Nederlanders het lastig om een gesprekje met een vreemde aan te knopen. We denken allemaal dat we interessant moeten overkomen, of we gaan twijfelen of iemand anders wel zit te wachten op onze aandacht. En dus proberen we situaties waarbij we moeten small talken met onbekende mensen te voorkomen. Dat is zonde, want small talk is wel belangrijk en kan zelfs in je voordeel werken. “Mensen die wat introverter of verlegener zijn van nature, vinden small talk lastig omdat ze graag willen dat gesprekken nut hebben. Een praatje over het weer of over het evenement waar je op dat moment bent lijkt dan nutteloos”, zegt Jocelyn Rebbens, eigenaar van trainingsbureau ReBBels en trainer op het gebied van personal branding en effectieve communicatie. “Maar zo’n praatje werkt juist in je voordeel, want het creëert persoonlijk contact, er ontstaat een betere sfeer en je maakt een goede indruk als je een ongedwongen praatje weet te maken.”

Voorbereiding

Daarom is het belangrijk om jezelf te ‘trainen’ in small talk. Stel: je hebt binnenkort een borrel waarvan je nu al weet dat je er weinig mensen kent. Wat is dan de eerste stap die je kunt zetten? Jocelyn: “Jezelf voorbereiden. Inventariseer vooraf wie er komen, online staan er vaak al lijsten, en bekijk van welke organisaties deze mensen zijn. Zijn ze werkzaam in dezelfde branche of is het juist een heel andere doelgroep? Het geeft je rust om dit van tevoren al een beetje te weten. Als je specifiek iets uit de borrel wilt halen, bedenk dan hoe jij op een voor jou prettige manier bij dat doel komt. Welke mensen wil je spreken? Bedenk wel: een gesprek is een wisselwerking: vergeet niet alleen te halen, het moet voor hen ook interessant zijn. En leg de lat vooral niet te hoog. Je mag ook gewoon een gezellige avond hebben en je kunt zelf de eindtijd bepalen waarop je naar huis gaat. Als jij het om half 10 zat bent, dan ga je gewoon naar huis. Geen probleem.”

smalltalk

Lees ook: 10 handige ijsbrekers om een gesprek te beginnen

Gespreksonderwerpen

Een goede voorbereiding helpt je om het gesprek wat makkelijker aan te gaan, maar… dan moet je nog wel beginnen. Dat is vaak een kwestie van jezelf overwinnen. “Mensen geloven het nooit, maar ik was vroeger best verlegen,” zegt Jocelyn. “Al bij de overgang naar de brugklas wist ik dat je door een verlegen start ook mikpunt kunt worden van de mondige kids. Dat wilde ik niet, dus ik ben door de verlegen momenten heen gegaan. Je moet jezelf overwinnen, dan wordt het uiteindelijk vanzelf gemakkelijker.”

De eerste tip die ze meegeeft: zoek het niet te ver. Durf vanuit oprechte interesse of nieuwsgierigheid vragen te stellen en kwetsbaar te zijn. Met vragen stellen kom je een eind, want mensen vinden het vaak leuk als iemand ze een vraag stelt en geïnteresseerd in ze is. Dat begint al door bij een evenement de mensen die naast je zitten meteen een hand te geven en je even voor te stellen. Vraag waarom ze er zijn en de kans is groot dat er meteen een gesprek ontstaat. “Je hoeft het niet meteen zwaar of persoonlijk in te steken, begin bijvoorbeeld over iets actueels. Of als het net vakantie is geweest: of diegene een fijne zomer heeft gehad. In trainingen laat ik mensen vaak een paar minuten naar overeenkomsten zoeken en er blijkt bijna altijd wel iets te zijn dat ze allebei doen of dat ze allebei meegemaakt hebben. Daar kun je dan over praten. Het is per situatie en per persoon verschillend wat een goed onderwerp is. Durf te ontdekken!”

Technieken

Je kunt ook gebruikmaken van bepaalde gesprekstechnieken om het gesprek goed te laten verlopen. Stel bijvoorbeeld open vragen, zodat het gesprek vanzelf door kan lopen. Dus niet Vond je het een interessante lezing? maar Wat vond jij van die lezing? “Luister goed naar het antwoord en zeg er dan iets op terug vanuit jouw ervaring of mening. Wat ook helpt: een oprecht compliment geven. Dat mag bij small talk best over verzorging en uitstraling gaan, daar is niets mis mee.” Als je merkt dat het gesprek lekker loopt en dat jullie echt geïnteresseerd zijn in elkaar, dan kan je ter afsluiting een visitekaartje vragen om later nog eens contact te leggen.

Stop met angstdenken

Als je deze tips leest, dan lijkt het allemaal best gemakkelijk en vanzelfsprekend. Hoe kan het dan dat zoveel mensen moeite hebben met een ongedwongen praatje? Ga maar bij jezelf na: het komt vaak omdat je last krijgt van gedachten als ‘Ik moet interessant overkomen’, ‘Ik ben niet zo’n prater’ of ‘Ik sta niet graag in de belangstelling’. “Het is een beetje secretaresse-eigen om zo te denken, want ze zijn vaak ondersteunend en staan niet graag in de spotlights,” zegt Jocelyn. “Maar bedenk vooraf dat je vaak met velen bent die het allemaal spannend en lastig vinden. Jij wilt goed overkomen, maar die ander wil ook goed op jou overkomen. Je bent niet de enige die het eng vindt.” Realiseer je je dat, dan helpt dit vaak om je te ontspannen. Maar het blijft toch vooral een kwestie van dóén. “Stop met al dat angstdenken en ga doen! Dat zegt Debra Fine ook in haar boek Small Talk. Met één keer een minder gesprek ben je nog geen loser of saaie professional. We slaan allemaal wel eens een flater en die kan juist weer aanleiding tot gesprek zijn. Lach vooral even om jezelf in de vorm van zelfspot of maak een grapje. Dat werkt altijd.”

Verloopt het gesprek ondanks bovenstaande tips nog steeds moeizaam? Dat geeft niet, het kan gebeuren. “Onthoud dat je niet met iedereen hoeft te klikken. Als het gesprek ongemakkelijk is of gewoon niet vordert, dan mag je ook netjes afscheid nemen en verder wandelen. Maar dan heb je het in ieder geval geprobeerd.”

Gesprekken voeren met iedereen

Meer tips op dit gebied? Lees dan ook Tips voor small talk of bekijk de training Personal Branding van Jocelyn Rebbens.

Reageer op dit artikel