nieuws

Introversie als stille kracht

Taal en communiceren

Introversie als stille kracht

We leven in een wereld waarin extravert-zijn de norm is. Uit onderzoek blijkt dat we spraakzame mensen intelligenter, aantrekkelijker en interessanter vinden. Maar wist je dat introverte mensen vaker echt luisteren en van diepgaande gesprekken houden? In dit artikel lees je meer over de stille kracht van introversie.

Als introvert mens kom je vaak rustig, stabiel, bescheiden en vriendelijk over. Je leidt anderen niet onnodig af van hun werk. Jouw kwaliteiten vormen een stille kracht.

Verhaal Vera

Als je jezelf herkent in de kenmerken, herken je waarschijnlijk ook elementen uit het verhaal van Vera, de hoofdredacteur van Management Support:

Vroeger was ik de klassieke boekenwurm. Buiten speelde ik altijd met een vast groepje, of met mijn jongere broer. Ik verzon verhalen en schreef in dagboeken. Op school zocht ik vooral één-op-één-contact. Ik heb altijd gedacht dat er iets mis was met mij: op feestjes was ik degene die als eerste naar huis ging of in de keuken de kat ging aaien.

In mijn werk kom ik in een vergadering minder uit de verf. Mensen praten door elkaar. En als iemand dan opeens vraagt ‘wat vind jij er eigenlijk van?’ dan bestaat het risico dat ik dichtklap. Ik ben meer bezig met de mensen om me heen, het verwerken van prikkels en met wat iedereen zegt en de toon ervan, dan dat ik bezig ben met mijn eigen ideeën.

Rust en denktijd

Herken je dit? Stille en luidruchtige mensen hebben evenveel goede ideeën. Toch gaan we vaker akkoord met ideeën van luidruchtige mensen. Daar zitten regelmatig heel ondoordachte ideeën bij. Dus overwin je schroom en laat horen wat er in je hoofd omgaat.

Als je het lastig vindt om je mening te geven in een groter gezelschap, meld je mening dan alvast aan de voorzitter. Mail het rond vóór het overleg, of deel je idee met een extraverte bondgenoot. Zo creëer je de denktijd die je nodig hebt.

Hekel aan smalltalk

Vera vertelt verder: Een oud-collega vertrouwde me toe dat ik een soort onverstoorbare rust uitstraal. Zelfs als ik óp ben van de zenuwen omdat ik moet presenteren. Ik mail liever dan dat ik bel, omdat ik nadenktijd nodig heb. Dat heb ik altijd beschouwd als een teken van ‘domheid’: niet snel genoeg antwoord kunnen geven.

In mijn werk moet ik ook in contact komen met allerlei anderen. Heel veel mensen krijgen daar energie van. Ik vind het uitputtend. Tegelijkertijd ben ook ik een sociaal dier en kan ik hunkeren naar echt contact. Small talk boeit me niet.

Kantoortuin

Zoals je ziet bij Vera straalt ze rust uit, heeft ze denktijd nodig en vindt nieuwe oppervlakkige contact aangaan vermoeiend. Dat hebben veel introverte mensen. Uit veel onderzoeken komt naar voren dat kantoortuinen niet goed zijn voor geconcentreerd werken en dat de productiviteit per persoon lager ligt.

Kantoortuinen gaan vaak samen met meer stress en ziekte, minder sociale intimiteit en met meer lawaai. Met name introverte mensen zijn gevoeliger voor geluid, hebben het nodig om in eenzaamheid te werken en willen graag gesprekken die ‘ergens over gaan’. Voor introverte mensen zijn kantoortuinen kortom een flinke uitdaging.

Uit je comfortzone

Ons werk vraagt regelmatig van ons dat we dingen doen die ons niet makkelijk afgaan. Het kan geen kwaad kleine experimentjes te doen en uit je comfortzone te komen. Dus als je wordt gevraagd een presentatie te geven, dan vind je dat waarschijnlijk spannend.

Maar als je je goed voorbereidt en laat inspireren door mensen die het goed kunnen, dan kun jij het ook.

Introversie

Toch kun je als introvert doodmoe zijn na een werkdag die veel geluid en sociale interacties met zich meebrengt. Neem daarom de rust die je nodig hebt voordat je je gezins- of thuissituatie weer instapt. Luister een mindfulnessoefening van de gratis te downloaden VGZ-app voordat je gaat rijden of voordat je je huis binnenstapt. Of laat je huisgenoten weten dat je even moet bijkomen en neem eerst een douche. Gun jezelf in de avonden en het weekend de rust en het alleen-zijn dat je nodig hebt.

Inspiratie en kennis opdoen tijdens de MS Workshopdagen!

Tijdens de Management Support Workshopdagen op 7, 8 en 9 april krijg je volop de gelegenheid aan je vaardigheden te werken. Naast de vertrouwde onderwerpen zijn er dit jaar ook weer nieuwe workshops zoals ‘Werk in flow met Kanban op het secretariaat’ en ‘Emotionele intelligentie’. Schrijf je nu in!

56 workshops is veel om uit te kiezen. Bekijk het programma om te zien welke bij jou past. Hieronder een paar van de workshops waaruit je kan kiezen:

  • Introversie als kracht – Ben je van nature bescheiden en rustig? Denk je eerst na voordat je spreekt? Dan ben je waarschijnlijk introvert.
  • Hou je energie in balans –  Ken je dat gevoel dat je enthousiast op je werkplek terugkomt nadat je een leuk, inspirerend gesprek hebt gehad?
  • Mag het een beetje leuker? – Een persoonlijke investering in je werk, keuzes en energie
Reageer op dit artikel