vraag & antwoord

‘Het bestuur en haar leden’: is dat correct?

Taal en communiceren

Hier worden veel fouten mee gemaakt. Het woord ‘bestuur’ is onzijdig. Onzijdige woorden krijgen als bezittelijk voornaamwoord ‘zijn’ (en geen ‘haar’): ‘het bestuur en zijn leden’. Als je verwijst naar een zelfstandig naamwoord gebruik je het bezittelijk naamwoord dat bij dat woord hoort. Bij onzijdige (het-woorden) en mannelijke woorden (de-woorden) verwijs je met ‘zijn’. Bij […]

Hier worden veel fouten mee gemaakt. Het woord ‘bestuur’ is onzijdig. Onzijdige woorden krijgen als bezittelijk voornaamwoord ‘zijn’ (en geen ‘haar’): ‘het bestuur en zijn leden’.

Als je verwijst naar een zelfstandig naamwoord gebruik je het bezittelijk naamwoord dat bij dat woord hoort. Bij onzijdige (het-woorden) en mannelijke woorden (de-woorden) verwijs je met ‘zijn’. Bij vrouwelijke woorden (de-woorden) verwijs je met ‘haar’. Kijk in het woordenboek of een woord mannelijk (m.), vrouwelijk (v.) of onzijdig (o.) is.

Voorbeelden:

De afdeling (v.) en haar medewerkers.
Het bedrijf (o.) was afhankelijk van haar klanten.
Het gemeentebestuur (o.) en haar taken.
De raad (m.)en zijn vergaderingen.
De onderneming (v.) en haar begroting.

 

 

Reageer op dit artikel