vraag & antwoord

Hoe gebruik je in het Engels titulatuur in de adressering en de aanhef?

Taal en communiceren

De Engelstalige wereld is niet erg gehecht aan titulatuur. Daarom schrijf je in de aanhef van brieven aan afgestudeerden met een masterstitel gewoon Mr of Mrs (zonder punt).   Voorbeeld: Dear Mr Lassigny   Een uitzondering wordt gemaakt voor hoogleraren en gepromoveerde personen, waarbij je altijd ook de naam moet noemen. In de aanhef mag […]

De Engelstalige wereld is niet erg gehecht aan titulatuur. Daarom schrijf je in de aanhef van brieven aan afgestudeerden met een masterstitel gewoon Mr of Mrs (zonder punt).

 

Voorbeeld: Dear Mr Lassigny

 

Een uitzondering wordt gemaakt voor hoogleraren en gepromoveerde personen, waarbij je altijd ook de naam moet noemen. In de aanhef mag je de titel ‘professor’ nooit afkorten.

 

Voorbeelden:

Dus niet:

Dear Prof.

Dear Professor

Dear Prof. Cooper

 

Wel:

Dear Professor Cooper

Dear Dr Thomas

 

Let op: personen met een Ph.D. (het equivalent van een doctorstitel) worden aangeschreven met Ph.D. achter hun naam in de adressering, maar met Dr voor hun naam in de aanhef.

 

Titels die zonder probleem gebruikt kunnen worden in het Engels zijn ‘professor’ en ‘dr’. In Nederland is het gebruikelijk een hoogleraarstitel te vermelden als prof. dr(s). In de Britse en Amerikaanse traditie schrijft men alleen Professor in combinatie met de naam. Dit wordt zelden afgekort. In het afzendersadres geven veel hoogleraren er overigens de voorkeur aan alleen de titel Dr te gebruiken.

 

Reageer op dit artikel