vraag & antwoord

Is het ‘Het ziet er naar uit dat het gaat regenen’ of ‘Het ziet eruit of het gaat regenen’? En wat schrijf je aan elkaar?

Taal en communiceren

Het kan allebei. Let wel: ‘dat’ komt stelliger over en ‘of’ wat twijfelachtiger. Wat je kiest ligt dus ook aan welke impact je wilt geven aan je zin. De correcte schrijfwijze is ‘Het ziet ernaar uit dat het gaat regenen’. Voorzetsels kunnen voor een deel wel aan elkaar worden geschreven, maar er zijn regels voor.Als een […]

Het kan allebei. Let wel: ‘dat’ komt stelliger over en ‘of’ wat twijfelachtiger. Wat je kiest ligt dus ook aan welke impact je wilt geven aan je zin.

De correcte schrijfwijze is ‘Het ziet ernaar uit dat het gaat regenen’. Voorzetsels kunnen voor een deel wel aan elkaar worden geschreven, maar er zijn regels voor.
Als een voorzetsel bij een werkwoord hoort (zoals hier: ‘uitzien naar’), het is dus geen ‘vrij’ voorzetsel, dat houdt in dat je de voorzetsels niet zomaar met de elkaar mag verbinden. Als de voorzetsels wel vrij zijn, in jouw zin het woordje ‘naar’, mag je dat aan andere vrije voorzetsels en het woordje ‘er’ verbinden.
Dit aaneenschrijven van voorzetsels blijft voor veel mensen een probleem. 

Reageer op dit artikel